Україні потрібна стратегія розвитку медсестринства - Зеленська

Україні потрібна стратегія розвитку медсестринства - Зеленська

Фото, відео
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська вважає, що Україні потрібна стратегія розвитку медсестринства.

Як передає Укрінформ, про це Зеленська наголосила під час відвідання Львівського медичного фахового коледжу післядипломної освіти, повідомляє Офіс Президента.

Зеленська відвідала Львівський медичний фаховий коледж післядипломної освіти / Фото: Офіс Президента

Цей заклад комунальної власності Львівської обласної ради є єдиним в Україні, який займається післядипломною освітою медичних сестер і фармацевтів. Щорічно на циклах спеціалізації й тематичного вдосконалення підвищують свій фаховий рівень 5 тис. медичних сестер і братів різних спеціальностей, а також фельдшери, акушерки, фармацевти не тільки зі Львівщини, а й з інших регіонів України. За період існування коледжу післядипломне навчання пройшли понад 200 тис. осіб.

«Ще ціннішим є те, що коледж узяв на себе лідерство у впровадженні сучасних практично орієнтованих методик навчання медичних працівників. Колектив коледжу – у постійному пошуку, залучає європейський досвід підготовки медичного персоналу», – наголосила Зеленська.

Викладачі коледжу пройшли навчання на тренінгах за ліцензованими програмами ВООЗ mhGAP і «Самодопомога +» та активно інтегрують здобуті знання під час циклів спеціалізації й тематичного вдосконалення.

Викладачі коледжу також беруть активну участь у впровадженні універсально-прогресивної моделі домашніх візитів для медичних сестер у межах проєкту «Турбота з народження вдома» у співпраці з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

У коледжі функціонує потужний симуляційно-тренінговий центр, де здобувачі освіти відпрацьовують і вдосконалюють практичні навички на сучасному медичному обладнанні, манекенах, тренажерах. Інноваційні методи навчання – а це відпрацювання симуляційних сценаріїв різної ймовірності, тренінги, майстер-класи, симульовані пацієнти, є закономірним явищем в освітньому процесі коледжу.

Читайте також: Україна має створити комфортний простір для всіх травмованих війною людей - Зеленська

Зокрема, заклад проводить такі регулярні навчання: тренінг зі стрес-менеджменту; майстер-клас «Догляд за ранами»; тренінг із базових реанімаційних заходів у дорослих (BLS); тренінг із медсестринства в педіатрії «Реанімація новонароджених».

Практичні тренінги одночасно можуть проходити 80-100 медичних сестер, із якими можна обговорити перспективи та проблемні питання у медсестринстві.

«Хоч би як якісно лікар зробив операцію, хоч би як якісно призначив лікування – 70% залежить від медсестри чи медбрата. Бо на них – виходжування та догляд. Без якісної медичної освіти не буде якісної медичної допомоги»,– наголосила директорка коледжу Леся Вовк.

Викладачі коледжу з початку війни активно займаються волонтерством і навчили понад 10 тис. цивільних громадян навичок домедичної допомоги.

Директорка коледжу разом із колективом заснували Осінній медсестринський форум у Львові. 27–28 жовтня відбувся вже третій такий форум. Він був присвячений збереженню ментального здоров’я українців. У заході взяли участь близько 400 медичних сестер, медбратів і викладачів медичних коледжів зі всієї України, а також гості з Польщі. Під час форуму в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою першої леді відбувся інтерактивний захід «Подорож до ментального здоров’я», майстер-клас із симульованим пацієнтом «Гостра реакція на стрес. Техніки допомоги» та ментальний тренаж «Дві активності на кожен день для відновлення та протидії вигоранню».

Читайте також: Кожен третій сімейний лікар може надавати послуги з ментального здоров'я - Зеленська

«Під час візиту до коледжу слухала, з якою пристрастю розповідають про свою роботу Леся Григорівна та її команда – їхній ентузіазм, ініціативність та результати надихають. Сподіваюсь, і держава найближчим часом зможе допомогти коледжу з розширенням, гуртожитками, гідними зарплатами для викладачів – усім, що дієво підтримає цей ентузіазм. А ще Україні потрібна стратегія розвитку медсестринства – шлях заохочення та підтримки цієї спеціальності. Бо ця професія в умовах вторгнення набула стратегічного значення. Щоб медсестри допомогли всім пацієнтам, держава мусить допомогти їм», – наголосила перша леді.

Як повідомляв Укрінформ, на зустрічі із заступниками голів ОВА та регіональними координаторами Всеукраїнської програми ментального здоров’я Зеленська зазначила, що кожен третій сімейний лікар в Україні вже може надавати послуги з ментального здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-