Уряд визначив допустимий обсяг наркотичних препаратів у медзакладах

Уряд визначив допустимий обсяг наркотичних препаратів у медзакладах

Укрінформ
Уряд прийняв рішення, яким збільшив обсяги дозволених до зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у медзакладах та аптеках.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

Як зазначають у МОЗ, з початку повномасштабного вторгнення в окремих регіонах України виникли труднощі з доступом пацієнтів до хоспісної і паліативної допомоги та замісної підтримувальної терапії. Також через безпекову ситуацію й руйнування інфраструктури виникають складнощі з логістикою наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, їх зберіганням і видачею пацієнтам.

"Кількість наркотичних речовин, дозволених до зберігання в аптеках, збільшено з тримісячної до шестимісячної потреби. А у лікувально-профілактичних закладах обсяги збільшено з місячної до тримісячної потреби закладу в препаратах.Також збільшено дозволений до видачі обсяг наркотичних лікарських засобів хворим під час надання паліативної та хоспісної допомоги, з п’ятнадцяти до тридцятиденної потреби", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зауважили, що це рішення забезпечить розширення доступу до знеболення у паліативних пацієнтів, що своєю чергою сприятиме ефективному купіруванню больового синдрому.

Також рішення дозволить створити буфер запасів препаратів замісної підтримувальної терапії в регіонах, що підвищить якість послуг з проведення замісної терапії і значно скоротить витрати на логістику препаратів.

Окрім того, врегульовано положення щодо впровадження електронного рецепта та контролю за відпуском рецептурних лікарських засобів.

Читайте також: МОЗ затвердить перелік хвороб та станів, при яких призначаються ліки на основі медканабісу

Рішенням врегульовано також можливість видачі рідких форм препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів із застосуванням зареєстрованих в Україні автоматизованих або ручних дозуючих пристроїв.

Як повідомлялося, у 2023 році в програмі "Доступні ліки" з'явилися три нові напрямки: імуносупресивні препарати (для людей, які зазнали трансплантації органів), тест-смужки для людей з інсулінозалежним діабетом, знеболювальні для паліативних хворих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-