Отруєння у Києві наймасовіше за десять років - Держпродспоживслужба
Про це на брифінгу заявив голова Управління Держпродспоживслужби у м. Києві Олег Рубан, повідомляє кореспондент Укрінформу.
Він нагадав, що загалом з понеділка зафіксовано 70 звернень про отруєння.
”З понеділка зафіксовано 70 звернень за медичною допомогою. Серед них 10 дітей, 1 вагітна, 4 з Київської області. 60 осіб госпіталізовано. З вчорашнього дня звернень не було, - сказав Рубан.
Він наголосив, що це тільки ті люди, які у важкому та середньому стані потрапили до лікарні. Загалом постраждалих може бути більше, але не всі з них звернулися до лікарів, зазначив Рубан.
Також Рубан поінформував, що всі повідомлення про отруєння шаурмою стосувалися 4 локацій - біля станцій метро “Лісова”, “Дарниця”, “Оболонь”, “Поштова площа” біля Річкового вокзалу.
Перші повідомлення про отруєння надійшли у понеділок, 30 липня. У вівторок вже було зупинено діяльність суб'єкта господарювання, що здійснював продаж шаурми. Це були пересувні точки продажу, дозвільних документів у них не було. Наразі питання законності їхньої роботи з1ясовують, за словами Рубана, правоохоронці.
Він зазначив, що за попередніми висновками лабораторних досліджень, збудником захворювання могла бути сальмонела у курячому м'ясі. За його словами, зараз буде проводитися перевірка не тільки постачальника, а й виробника курятини, яка використовувалася при приготуванні шаурми.
Крім того, Рубан повідомив, що таких спалахів у столиці не було майже 10 років. Загалом у рік фіксується до 3-7 спалахів захворювання на гостру кишкові інфекцію, при яких страждають до 15 осіб. За його словами, нинішню ситуацію можна пояснити, серед іншого, і особливостями українського законодавства, яке дозволяє перевірки таких суб'єктів господарювання 1 раз на два роки. Така норма призводить до того, що підприємці кожні два роки здійснюють зміну адреси і таким чином уникають перевірок взагалі, заявив Рубан.