У Києві щодня фіксують до 30 порушень при торгівлі продуктами харчування
Про це повідомив Українському радіо начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Києві Олег Рубан, передає Укрінформ.
За його словами, у кожному із десяти районів Києва працюють мобільні групи за участю районних адміністрацій, департаментів благоустрою, Нацполіції, Держпродспоживслужби, служби праці. У разі виявлення порушень застосовуються певні заходи, сказав він.
“Моніторинг ми здійснюємо вже три місяці і виявляємо до трьох десятків порушень щодня. Тому найефективніший засіб ― це інформація від споживачів”, - підкреслив Рубан.
Він вказав, що основними причинами харчових отруєнь киян та гостей міста під час спекотної погоди є шаурма і фастфуди. Ці продукти необхідно вживати протягом години після придбання, зауважив він.
За даними Рубана, цього року отруєнь поки що не зафіксовано, а торік зареєстрували більше 50 отруєнь, пов’язаних із вживанням фастфудів.
"Після шаурми і фастфудів на другому місці є суші та роли, які не можуть зберігатися при високій температурі більше години. Тому будьте уважні до свого здоров’я і вживайте безпечні продукти", ― закликав експерт.
Рубан вкотре нагадав, що купувати продукти на стихійних ринках небезпечно для життя.
"Щодо стихійних місць торгівлі, то на них опиняються товари, які не пройшли експертизу і не мають документів. Необхідно звертатися до Нацполіції. Є таке захворювання, як ботулізм, що майже невиліковний сьогодні в Україні. Є й інші вірусні інфекції, а також маємо масовий мор риби у Каховському водосховищі, тому купувати продукти на стихійних ринках ― небезпечно для здоров’я та життя", ― наголосив він.
Також голова столичної Держпродспоживслужби закликав споживачів одразу інформувати відповідні органи у разі придбання неякісного м’яса чи риби в супермаркеті. За його словами, зараз у топі порушень у супермаркетах ― наявність щурів і тарганів.
"Сьогодні у топі порушень ― наявність ссавців та різних комах у супермаркетах, йдеться про щурів і тарганів, наприклад. Це нині проблема для міста Києва через повінь, різке розпліднення щурів і комах та відсутність проведення суцільної дератизації. Усі ці тваринки переходять у місця споживання ― магазини, де зберігаються харчові продукти. Тому щодня ми отримуємо велику кількість звернень споживачів щодо наявності комах і ссавців. Держпродспоживслужба намагається оперативно реагувати", - зазначив Рубан.
Як повідомлялося, через підрив російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах у постраждалих регіонах. Українців закликали не їсти рибу невідомого походження.