Метро на Виноградар: суд скасував ухвалу, через яку затягувався розгляд справи про розтрату

Метро на Виноградар: суд скасував ухвалу, через яку затягувався розгляд справи про розтрату

Укрінформ
Північний апеляційний господарський суд скасував ухвалу, яка спричиняла затягування розгляду справи про розтрату коштів під час будівництва метро на Виноградар.

Про це повідомила Київська міська прокуратура, передає Укрінформ.

Так, ідеться про ухвалу щодо призначення експертизи у справі про стягнення з генпідрядника 139 млн гривень.

Раніше прокуратура встановила, що будівельна компанія використала не за цільовим призначенням кошти місцевого бюджету, виділені на фінансування будівництва лінії метрополітену від станції «Сирець» до житлового масиву Виноградар.

Згадані кошти генеральний підрядник розмістив на депозитні рахунки в банку, таким чином незаконно збагатившись за рахунок територіальної громади.

Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовною заявою про стягнення з генпідрядника безпідставно отриманого прибутку сумою понад 139 млн гривень на користь територіальної громади. Суди першої й апеляційної інстанцій задовольнили цей позов, однак постановою Верховного суду їхні рішення були скасовані, а сама справа направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

Читайте також: Метро на Виноградар: прокуратура через суд стягнула з генпідрядника ₴139 мільйонів

Водночас Господарський суд міста Києва за клопотанням відповідача - акціонерного товариства «Київметробуд» - призначив судово-економічну експертизу та зупинив провадження у справі. Цю судову ухвалу столична прокуратура оскаржила в апеляційному порядку.

Зазначається, що, погодившись із позицією прокурора, Північний апеляційний господарський суд скасував незаконну ухвалу та скерував справу для розгляду по суті до суду першої інстанції.

«Відтак Київська міська прокуратура відстояла позицію необґрунтованості призначення у справі експертизи, що тягнуло затягування розгляду справи у суді», - ідеться у повідомленні.

У прокуратурі наголосили, що згадана справа перебуває у провадженні судів уже понад два роки. В умовах воєнного стану кошти, набуті відповідачем за рахунок місцевого бюджету, могли бути скеровані на нагальні потреби громади, зокрема на відновлення пошкоджених об’єктів цивільної інфраструктури та облаштування об’єктів цивільного захисту населення.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні правоохоронці провели обшуки в офісах «Київметробуду», експертної установи та підрядних організацій за фактом розтрати коштів на будівництві метро на Виноградар.

У листопаді Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагала стягнути з підрядника будівництва двох станцій метро та лінії метрополітену від станції «Сирець» до житлового масиву Виноградар 139,1 млн гривень, отриманих ним за рахунок нарахування відсотків на бюджетні кошти, а також 44,4 млн грн відсотків за безпідставне збереження і користування бюджетними коштами.

У грудні столичний метрополітен розірвав договір на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар через зрив термінів будівництва.

Фото: «Київметробуд»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-