Орбан прокоментував критику України про постачання газу

Орбан прокоментував критику України про постачання газу

Укрінформ
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відкинув критику України щодо довгострокової угоди про постачання газу, підписаної Будапештом з російським «Газпромом».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр заявив, що не може взяти до уваги точку зору Києва.

Орбан заявив, що несе відповідальність тільки перед угорськими виборцями, які були б змушені платити набагато вищі ціни на газ без нової угоди.

Як повідомлялося напередодні, Газпром припинив транзит газу в Угорщину через територію України.

З 1 жовтня 2021 року набрав чинності контракт між Угорщиною і Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб. м за рік, згідно з яким природний газ в Угорщину постачатиметься через «Турецький потік».

"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов'язань. На додаток, український маршрут - найбільш економічно вигідний, оскільки є найкоротшим шляхом постачання газу в Угорщину, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями двох країн за останні роки", - прокоментував гендиректор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

Читайте також: Україна – Угорщина: Росія робить все, щоби не дати сусідам жити в дружбі

В ОГТСУ відзначили, що монополізація газових маршрутів Газпромом, яка спостерігається зараз, ставить питання про основні принципи функціонування газових ринків ЄС - конкурентності та прозорості.

"Посилення домінуючого становища одного гравця і використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на тлі шокуючого зростання цін на газ в Європі має бути зупинене", - наголосив Макогон.

Читайте також: РФ шантажує Європу цінами на газ для запуску Nord Stream 2 – Стефанішина

Попри декларацію США і Німеччини про необхідність збереження транзиту через Україну, Газпром продовжує зменшувати обсяги транзиту територією України.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-