Захід має посилити тиск на РФ за дії щодо Білорусі - Джапарова

Захід має посилити тиск на РФ за дії щодо Білорусі - Джапарова

Укрінформ
Кремль використовує Білорусь як плацдарм для своїх маніпуляцій міграційними потоками, які скеровує на Польщу і Литву.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС, про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова під час неформального засідання високого рівня Ради Безпеки ООН за формулою Арріа щодо ситуації в Білорусі.

 «Саме тому, на наше переконання, Захід має посилити тиск на Росію за її дії щодо Білорусі», - заявила Джапарова.

Також, за її словами, для України та всієї Європи вкрай важливо, щоб Білорусь залишалася суверенною і незалежною країною, а подальша інтеграція з Російською Федерацією не призвела до появи на кордонах України та Євросоюзу нових викликів і загроз.

Читайте також: МЗС Польщі викликало «на килим» білоруського дипломата через постріли на кордоні

У своєму виступі Джапарова наголосила, що Україна прагне розвивати добросусідські відносини з Республікою Білорусь як незалежною, суверенною та процвітаючою країною, в якій відстоюються демократичні цінності та поважають основні свободи.

"На жаль, сьогодні Білорусь все більше віддаляється від цієї мети", - зазначила Джапарова.

За її словами, «у рамках політики Путіна на всебічне поглинання і позбавлення Білорусі її суверенітету фактично відбувається «аншлюс» Білорусі та перетворення її на нову військову базу для дестабілізації безпекової ситуації в Європі».

Читайте також: Білоруський патруль стріляв у напрямку польських військових, які патрулюють кордон

Джапарова звернула особливу увагу на тривалі порушення прав людини та кампанію політичних репресій у Білорусі, що лише посилюються.

«Сказати, що ми стривожені - це нічого не сказати, - заявила вона. - Жертвами цих репресій стали і громадяни України. Ми продовжимо наші зусилля щодо звільнення незаконно утримуваних наших співвітчизників та захисту їхніх прав».

Зазначається, що захід ініційований членами Ради Безпеки ООН: Естонією, Великою Британією, Ірландією, Норвегією, США і Францією.

Читайте також: Резолюція ЄП щодо Білорусі пропонує притягнути Лукашенка до відповідальності

Співорганізаторами виступили Україна, Албанія, Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Ісландія, Італія, Канада, Коста-Рика, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Нідерланди, Північна Македонія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Хорватія, Чехія та Японія.

Як повідомлялося, 27 вересня Олександр Лукашенко доповідав щодо ситуації на державному кордоні Білорусі.

Він заявив про відкриття нового фронту з українського боку та зазначив, що українські прикордонники знаходять сховища зі зброєю біля кордонів з Білоруссю. Крім того, Лукашенко заявив про «стягнення натівських військ в Україну», на що «треба реагувати».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-