Штати нагадали Росії, що місія ОБСЄ – не предмет торгу

Штати нагадали Росії, що місія ОБСЄ – не предмет торгу

Укрінформ
Сполучені Штати нагадали Росії про те, що багатонаціональна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (СММ) не є предметом торгу, і Москва не повинна її використовувати у своєму конфлікті з Україною.

Як передає Укрінформ, це відбулося під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 28 жовтня.

"Ми раді, що протести біля готелю у Донецьку, де проживають спостерігачі СММ, припинилися і патрулювання відновилося. Міжнародне співтовариство залежить від звітів спостерігачів СММ, але їхня безпека є першочерговою. Якщо у Росії є якась суперечка з Україною, то вона повинна вирішуватися дипломатичним шляхом. Багатонаціональна СММ – не предмет торгу", - заявила в. о. заступника керівника місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер.

Американська дипломатка вказала також на те, що цей останній інцидент навколо СММ також є "чудовою ілюстрацією того, чому Росія повинна повернутися до Спільного центру з контролю та координації (СЦКК)". Це було б "важливим кроком на шляху до досягнення стійкого режиму припинення вогню".

"Незважаючи на припинення протестів (біля готелю у Донецьку, де проживають спостерігачі Місії ОБСЄ – ред.), ми закликаємо Росію дозволити СММ виконувати свій мандат та здійснювати моніторинг на усій території України, включаючи контрольовані Росією частини Донбасу та окупований Росією Крим. Росія повинна припинити перешкоджати патрулям СММ, перешкоджати сигналам БПЛА та втручатися у роботу камер СММ", - наголосила представниця місії США при ОБСЄ.

Вона також додала, що безперешкодне пересування Місії ОБСЄ через підконтрольну Росію територію Донецької та Луганської областей та через лінію зіткнення "має бути нормою, а не винятком".

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня група з трьох бойовиків російських збройних формувань, начепивши нарукавні пов’язки "СЦКК" і задекларувавши намір проводити розмінування, насправді здійснювали розвідку залишених ЗСУ позицій на ділянці розведення сил у Золотому. Після численних вимог припинити порушення, одного із учасників групи, із зарядженою зброєю у руках, було затримано.

Як з’ясувалося потім, затриманим виявився Андрій Косяк, мешканець тимчасово окупованого Алчевська, який отримав паспорт громадянина РФ. Цей громадянин брав участь у бойових діях проти ЗСУ з 2014 року, також він підозрюється правоохоронними органами України у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 КК України.

Читайте також: ОБСЄ фіксує нарощування важкої техніки у зоні відведення

Після цього на тимчасово окупованих Росією територіях почали фізичне блокування роботи місії ОБСЄ, вимагаючи звільнення Косяка. Зранку 15 жовтня в Донецьку група людей оточила готель Park Inn, де розташований офіс місії ОБСЄ, оголосивши "акцію протесту". У результаті СММ ОБСЄ припинила роботу з міркувань безпеки.

Розблокувати роботу місії, зокрема, закликали голова ОБСЄ Анн Лінде та генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Шмід.

Спостерігачі СММ ОБСЄ у Донецьку змогли відновити регулярне патрулювання лише 24 жовтня після того, як російська окупаційна адміністрація напередодні припинила блокаду готелю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-