Європа має бути готовою платити свою ціну за спільну свободу та безпеку – Боррель

Європа має бути готовою платити свою ціну за спільну свободу та безпеку – Боррель

Укрінформ
Найвищу ціну під час відбиття російського вторгнення платить Україна, втрачаючи своїх громадян, але і європейці мають бути готовими сплачувати власну ціну за спільну свободу та безпеку, навіть в умовах різкого зростання побутових цін.

Як повідомляє Укрінформ, цей матеріал оприлюднений у День Незалежності України на сайті Європейської служби зовнішніх дій у власному блозі Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

«Сьогодні, в День Незалежності України та за шість місяців після початку російської атаки, найкраще послання, яке ми можемо зробити як ЄС, - це те, що ми будемо продовжувати стояти поряд з Україною. Так, наступні тижні та місяці будуть дуже складними. Перш за все – для українців, які платять своїми життями, але також і для інших європейців. Ми не можемо знизити власні зобов’язання або зменшити нашу рішучість, навіть якщо ціни зростають», - наголосив Боррель.

Читайте також: Війна в Україні вступає у нову фазу, баланс сил на фронті змінюється - Боррель

«Ставкою є майбутнє нашої демократії, а також ширші принципи європейської та, дійсно, глобальної безпеки. Ми маємо бути готовими сплачувати цю ціну: ціну за нашу спільну свободу та нашу спільну безпеку», - додав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що шість місяців тому росія розпочала жорстоку, неспровоковану та нічим не виправдану агресію проти України. Ця атака стала одночасно величезним злочином та величезним прорахунком. Президент путін думав, що уряд України швидко паде, і що її президент втече. Режим росії також вважав, що ЄС буде розділеним та не зможе дати потужну відповідь. Але натомість українці стали на захист своєї країни та свого суверенітету, демонструючи масову хоробрість у боротьбі проти агресора. Водночас ЄС та його партнери показали безпрецедентну єдність та рішучість у підтримці України у всіх вимірах, відповідно до правових положень Хартії ООН.

«У більш тривалій перспективі також виникає питання, яким чином ми можемо не лише завершити цю війну, але запобігти виникненню іншої вже за кілька місяців або років від цього моменту. Це включає важливі питання навколо того, як надати Україні спроможність захистити себе, як і питання щодо гарантій безпеки», - підкреслив Боррель.

Читайте також: ЄС працює над пакетом макрофінансової допомоги для України на €8 мільярдів – Боррель

Як вже повідомлялося, від початку російського військового вторгнення в Україну ЄС та окремі європейські країни почали надавати Україні суттєву та змістовну політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. ЄС вперше у власній історії надав військову допомогу країні, що перебуває у відкритому конфлікті, та виділив Україні 2,5 мільярда євро для закупівлі летального та іншого важливого військового обладнання, що є необхідним для відбиття російської агресії.

Читайте також: Українцям треба готуватися до затяжної війни з росією – Данілов

ЄС запровадив жорсткі економічні санкції проти росії та персональні обмежувальні заходи проти найближчого оточення путіна. Водночас вперше в історії, ЄС активував так звану Директиву тимчасового захисту, яка дозволяє країнам-членам приймати українських біженців та забезпечувати їх соціальні потреби, включаючи право на місце проживання, на медичне забезпечення, на освіту та працевлаштування.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-