Україна долучається до формування мовної політики в Європі - Кремінь

Україна долучається до формування мовної політики в Європі - Кремінь

Укрінформ
Україна вперше взяла участь у роботі Генасамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) як асоційований член.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, передає Укрінформ.

"Ми розглядаємо приєднання України до EFNIL як упевнений крок до стандартів європейської спільноти, нові можливості для популяризації та вивчення української як майбутньої мови Європейського Союзу, для обміну досвідом та кращими європейськими мовними практиками”, - зазначив Кремінь.

Він підкреслив, що протягом семи місяців війни Україна, серед іншого, захищає право на самовизначення, маркером якого є мова.

"Сьогодні фронт боротьби за Україну – це також фронт утвердження української мови. Усі спроби окупантів замахнутися на нашу мову, культуру, ідентичність - марні. Об’єднуючись проти ворога, звільняючи українські міста та села, ми наближаємо перемогу за широкої підтримки світової спільноти", - підкреслив мовний омбудсмен.

Читайте також: російські військові на захоплених територіях чинять лінгвоцид - Кремінь

Зазначається, що він поінформував європейських партнерів про масований ракетний обстріл українських міст і наголосив на необхідності посилення підтримки у питанні поставок зброї та санкційного тиску на агресора.

Також Кремінь висловив подяку президентці EFNIL Сабіні Кірчмайєр та іншим членам цієї федерації за підтримку України з початку повномасштабної російської агресії 24 лютого.

Як нагадують в Уповноваженого із захисту державної мови, на позачерговому засіданні EFNIL 21 березня 2022 року одноголосно ухвалили рішення про надання Україні статусу асоційованого члена.

Читайте також: Українська мова завжди була для російських імперців однією з перших цілей для знищення - Кремінь

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в Євросоюзі, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-