Шведське головування продовжить підтримувати України на шляху до ЄС

Шведське головування продовжить підтримувати України на шляху до ЄС

Укрінформ
Шведське головування в ЄС (перше півріччя цього року – ред.) продовжуватиме надавати всіляку підтримку Україні, зокрема і на шляху до Євросоюзу.

Про це під час Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської Платформи заявив у четвер міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом, передає кореспондент Укрінформу.

“Шведське головування в ЄС продовжуватиме надавати пріоритет політичній, фінансовій, військовій та гуманітарній допомозі України, а також підтримці на шляху до членства в ЄС”, - підкреслив Біллстрьом.

Він зауважив, що Україна є частиною європейської сім’ї, українці висловили бажання стати частиною ЄС, а країни Спільноти підтвердили це бажання, надаючи Україні статус кандидата на членство в ЄС.

“ЄС показує свою єдність у світлі російської агресії”,- підкреслив шведський політик.

Читайте також: Україна готова разом із Санду протистояти спробам рф дестабілізувати Молдову - Дмитро Кулеба

За його словами, російська агресія проти України змінила політичну парадигму, відтак метою Швеції став швидкий вступ до НАТО і посилення обороноздатності країни.

Біллстрьом наголосив, що Чорноморський регіон має високу стратегічну безпекову цінність та геополітичну важливість і є мостом між Європою, Азією та Близьким Сходом. Він зазначив, що безпекові виклики в Чорноморському регіоні, зокрема блокування росією морських шляхів, є зрозумілими для Стокгольма, оскільки понад 90% торгівлі Швеції відбувається морем. Він додав, що у подальшій перспективі це може мати значні наслідки.

Глава МЗС Швеції запевнив, що як наступний член НАТО країна зробить свій внесок в оборонні потреби Альянсу відповідно до стратегії 360-ти градусів. Він підкреслив, що морська безпека, зокрема у Балтійському та Чорноморському регіонах, є дуже важливою.

“Я повторю наміри Швеції щодо здійснення місії Air Policing над Балтійськими країнами, ми також готові підтримати місію Air Policing в Чорному морі та в районі Ісландії”,- констатував Біллстрьом.

Він наголосив, що Швеція підтримує територіальну цілісність України. Міністр підкреслив, що росія має негайно припинити бойові дії і вивести війська з України.

“Ми ніколи не визнаємо нелегальні спроби анексувати українську територію, включаючи Крим”,- констатував глава МЗС Швеції.

Він додав, що Крим залишається пріоритетом з перспективи міжнародної безпеки. Натомість Швеція підтверджує готовність посилювати свої зусилля щодо деокупації України, включаючи застосування подальших санкційних кроків щодо щодо росії.

Як повідомлялося, 12-13 квітня у Бухаресті триває Перша Чорноморська безпекова конференція Міжнародної Кримської платформи. Організаторами конференції є Міністерство закордонних справ України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ Румунії, Міністерство національної оборони Румунії, у партнерстві з Центром оборонних стратегій (Україна).

Перший парламентський саміт міжнародної Кримської платформи відбувся у столиці Хорватії Загребі у жовтні минулого року.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-