Цимбалюк розповів про очікування України від головування Болгарії на безпековому форумі ОБСЄ

Цимбалюк розповів про очікування України від головування Болгарії на безпековому форумі ОБСЄ

Укрінформ
Україна очікує, що під час головування Болгарії на Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ буде приділено належну увагу відновленню безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ.

"Ми вважаємо, що порядок денний Безпекових діалогів, представлений Болгарським головуванням, є збалансованим і різноманітним. Він містить низку важливих і дуже своєчасних тем. Зокрема, ми вважаємо, що питання безпеки має вирішальне значення для Чорноморського регіону як стратегічно важливої частини Європи, її воріт до країн і регіонів далеко за межами континенту", - сказав він.

Український постпред наголосив, що спроба незаконної анексії Криму та його мілітаризація дозволили рф "значно підвищити безпекові ризики для держав регіону". "Ми переконані, що дискусія в рамках цієї теми стане важливим внеском у процес повернення безпеки і стабільності в Чорноморський регіон", - наголосив Цимбалюк.

Читайте також: Через агресивні дії рф Чорне море не можна вважати безпечним вже 20 років - командувач ВМС

Він додав, що ще однією темою, яка потребує підвищеної уваги Форуму, є гуманітарна протимінна діяльність. Дипломат указав, що через війну, розв’язану рф, та масові порушення міжнародного права російськими військами Україна зараз є однією з найбільш забруднених мінами країн світу.

Постпред також заявив, що Україна високо цінує комплексний підхід Болгарії до питань безпеки, який залишається ключовим принципом нашої співпраці в ОБСЄ: "Ми переконані, що з метою відновлення верховенства міжнародного права та ефективності міжнародних інституцій Болгарське головування має продовжувати приділяти максимальну увагу руйнівним наслідкам жорстокої та невиправданої агресивної війни, яку російська федерація веде проти України, та її тривалому впливу на європейську та глобальну безпеку".

Але допоки росія не припинить свою воєнну агресію, "в роботі Форуму безпекового співробітництва не може бути місця для "бізнесу як завжди", переконаний Цимбалюк.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Настав час визнати, що хорошої росії в найближчому майбутньому не буде

"Цілковите ігнорування кремлем основоположних принципів міжнародного права, зокрема, повної поваги до територіальної цілісності та незастосування сили, є найбільшою загрозою для європейської безпеки. Не кажучи вже про його безвідповідальну ядерну риторику, спрямовану на залякування міжнародної спільноти", - констатував очільник української місії в ОБСЄ.

Нагадаємо, головування у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ, який займається військово-політичними питаннями (передусім, контролем над озброєннями та зміцненням довіри й безпеки), відбувається на ротаційній основі та триває чотири місяці.

Від січня до квітня у Форумі головувала Боснія та Герцоговина. Наступні чотири місяці цю функцію виконуватиме Болгарія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-