Без України неможливо уявити Європу майбутнього – Урсула фон дер Ляєн

Без України неможливо уявити Європу майбутнього – Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Майбутнє Європи неможливо уявити без України, Молдови та Західних Балкан, хоча, ймовірно, подальше розширення ЄС потребуватиме інституційних реформ в самому Європейському Союзі.

Про це сьогодні у Мадриді, під час пресконференції за підсумки візиту Колегії Єврокомісії до головуючої в ЄС Іспанії заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Подивімось вперед на роки, та спробуємо уявити, як буде виглядати Європа. Чи можемо ми уявити, що Європейський Союз буде без України, без Молдови, без Західних Балкан, і що ці частини Європи будуть під впливом Росії або Китаю? Це неможливо. Тож, напрямок нашого руху є зрозумілим. Ми маємо зараз розпочати думати, якою буде Європа, коли ці країни стануть частиною Європейського Союзу», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Під час головування Швеції в ЄС вдалося об’єднати Європу в підтримці України - Урсула фон дер Ляєн

Вона зауважила: для цього європейці мають знайти відповідь на принципові питання: як буде виглядати процес прийняття рішень та використання спільного фінансування, як будуть формуватися напрямки спільної політики, і якою має бути сила, яку в Європі хочуть бачити її громадяни. Всі ці зміни потребуватимуть часу, тож обмірковувати їх потрібно вже зараз.

Своєю чергою, прем’єр-міністр головуючої в ЄС Іспанії Педро Санчес зауважив, що наразі питання щодо розширення ЄС знаходиться «на столі». В процесі виникатимуть дискусії щодо інституційних реформ, спільних ресурсів, спільної сільськогосподарської політики, регіонального розвитку, щодо функцій Європейської Комісії та кількості місць в Європейському Парламенті. При тому, що всі ці питання є важливими, європейці мають знайти відповідь на головне – яким вони хочуть бачити Європейський Союз за 4-10 років.

«З моєї точки зору, - і це лише моя точка зору, - ми маємо рухатися вперед до більшої федералізації Європейського Союзу. Ми маємо формувати більше спільної політики, поділяти більше суверенітету, шукати спільні відповіді для спільних викликів, що постають перед нашими суспільствами та державами. Це стосується не лише війни та її наслідків. Головним чином, мова йде про трансформацію нашого суспільства, про цифрові зміни та невідкладні кліматичні проблеми. Ми маємо відповісти на головне питання, - яким ми хочемо бачити наш Європейський Союз? З моєї точки зору, це має бути більш федеральний Європейський Союз», - сказав Санчес.

Читайте також: Спільна декларація: Іспанія підтримує створення Ради Україна – НАТО

Як вже повідомлялося, Іспанія прийняла від Швеції естафету ротаційного головування в ЄС, та виконуватиме ці обов’язки з 1 липня по 31 грудня поточного року. На знак солідарності з Україною у перший день Іспанського головування в ЄС прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес здійснив візит до Києва та передав Україні значний пакет військової та гуманітарної допомоги.

Сьогодні відбувся візит Колегії Єврокомісії до Брюсселя для обговорення шляхів реалізації пріоритетів Іспанського головування в ЄС на наступні пів року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-