НАЗК виступає за максимальну відкритість реєстру декларацій з урахуванням аспектів безпеки

НАЗК виступає за максимальну відкритість реєстру декларацій з урахуванням аспектів безпеки

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції виступає за максимальну відкритість реєстру декларацій чиновників, але з урахуванням безпекових аспектів.

Про це в інтерв'ю Українському Радіо заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

За його словами, передусім йдеться про закриття даних осіб, які залишаються на тимчасово окупованих територіях.

«НАЗК впевнене, що має бути максимальна публічність всіх реєстрів навіть у війну із забезпеченням безпеки окремих даних. Реєстр осіб, які вчинили пов’язані із корупцією правопорушення, ми відкрили в повному обсязі й наполягаємо на відкритті в повному обсязі, але з урахуванням безпекових аспектів реєстру декларацій. Одним із принципів антикорупційної стратегії, яку розробила команда Національного агентства спільно зі мною, є максимальна відкритість даних. Ми підтримуємо громадськість у занепокоєнні, що Реєстр декларацій не відкритий. Ми просимо максимальної публічності й відкритості, але з урахуванням безпекових аспектів. В першу чергу – із закриттям даних осіб та майна осіб, які залишилися в Мелітополі, Бердянську, Генічеську. Чому? Тому що на відміну від тих, хто каже, що треба повністю відкритий реєстр декларацій, для НАЗК найвищою соціальною цінністю є людина, її життя і здоров’я, недоторканість і безпека, які визначає стаття 3 Конституції», - сказав Новіков.

Водночас він додав, що НАЗК продовжує працювати над зручністю заповнення декларацій. Зокрема, йдеться про доступ до 82 реєстрів про активи, які треба вказати у декларації.

Читайте також: Гетманцев підтримає відкриття реєстру декларацій

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський ветував закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Таке рішення він пояснив тим, що закріплені в документі обмеження є неприйнятними, декларації мають бути відкритими одразу, а не через рік.

Верховна Рада ухвалила відповідний законодавчий акт 5 вересня. В ухваленій редакції документа є норма, яка передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в Національне агентство з питань запобігання корупції заяву щодо персонального відкриття декларації упродовж року.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 12 вересня підписав закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Документ було направлено на підпис Президентові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-