Саміт ЄС-США: Росія має відповісти за злочини та сплатити ціну за агресію проти України

Саміт ЄС-США: Росія має відповісти за злочини та сплатити ціну за агресію проти України

Резолюція
Укрінформ
Росія має негайно зупинити свою агресивну війну проти України, та понести правову та фінансову відповідальність за агресію, включаючи сплату компенсацій за шкоду, що була завдана економіці та інфраструктурі України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у підсумковій заяві саміту ЄС-США, який відбувся сьогодні у Вашингтоні. Повний текст документа оприлюднений на сайті Європейської ради. 

«Росія має зупинити свою агресію та понести правові наслідки за свої міжнародні злочинні дії, включаючи компенсацію за шкоду, що була завдана Україні. Ми об’єднані у нашій рішучості добитися її повної відповідальності», - наголошується у документі.

Читайте також: Збитки довкіллю України через агресію РФ становлять понад ₴2 трильйони - Шмигаль

З огляду на необхідність швидкого реагування на руйнівні спроби Росії знищити економіку України та триваючий провал Росії у виконанні своїх міжнародних правових зобов’язань, Сполучені Штати та Європейський Союз, разом із союзниками, залучають експертів для вивчення опцій щодо вчасної компенсації Україні втрат, поранень та руйнувань, що були спричинені російською агресією. При цьому сторони досліджують всі можливі напрямки такої допомоги для України, що відповідають їх правовим системам та міжнародному праву.

Читайте також: Під час саміту ЄС-США Мішель подякував Штатам за солідарність та підтримку України

Водночас, лідери США і ЄС зобов’язалися працювати разом із міжнародним співтовариством, для вирішення викликів у сферах енергетики, економіки, продовольчої безпеки, що були спричинені свавільною російською війною, які мають особливо важкі наслідки для найбільш вразливих країн, що розвиваються.

«Ми засуджуємо спроби Росії заблокувати експорт продовольства та її атаки проти зернових сховищ в Україні та проти закладів із транспортування, після її виходу з Чорноморської зернової ініціативи. «Коридори солідарності» ЄС залишаються дуже важливим інструментом для зміцнення глобальної продовольчої безпеки», - наголошується у спільній заяві.

Читайте також: Зеленський: Нідерланди допоможуть гарантувати безпеку експортного коридору у Чорному морі

Учасники саміту зазначили, що частиною їх зусиль з допомоги Україні, у короткостроковій перспективі, є вивчення шляхів, якими доходи приватних установ, що мають походження від заблокованих суверенних фінансових активів Росії, у тих випадках, коли ці надзвичайні прибутки не є предметом зобов’язань перед Росією відповідно до чинного законодавства, можуть бути спрямовані на підтримку України, на її відновлення та відбудову.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Вашингтоні відбулася зустріч на вищому рівні між США та Європейським Союзом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-