Глава МЗС Латвії: Україна потребує нашої допомоги так само сильно, як і рік тому

Глава МЗС Латвії: Україна потребує нашої допомоги так само сильно, як і рік тому

Укрінформ
У війні проти російської агресії Україна відстоює також універсальні європейські цінності свободи, демократії та верховенства права, які багато років європейці сприймали як даність.

Про це у Брюсселі перед початком Ради ЄС із зовнішніх відносин сказав міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Маємо пам’ятати, що війна в Україні продовжується, і Україна потребує нашої допомоги сьогодні так само сильно, як потребувала її рік тому... Українці віддають життя у битві за цінності, які ми сприймали як даність у багатьох частинах Європи, - за свободу, демократію та верховенство права», - наголосив латвійський урядовець.

Він зауважив, що почувається щасливим після того, як Єврокомісія рекомендувала Європейській раді відкрити переговори про входження до ЄС з Україною і з Молдовою. Дуже важливим, за його словами, є те, щоб Європейська рада у грудні ухвалила важливе політичне рішення, що дозволить рухати весь цей процес уперед. Зі свого боку, Україна вже зараз багато зробила для внутрішніх реформ на цьому шляху, навіть попри повномасштабну війну, розв’язану Росією.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи має Україна погоджуватися на будь-які переговори з Росією, латвійський урядовець наголосив, що таке рішення - з ким і коли вести переговори - є виключною прерогативою самих українців.

Читайте також: Євросоюз на саміті у грудні має погодити широкий пакет підтримки України - МЗС Румунії

«(Президент – ред.) Володимир Зеленський запропонував українську мирну ініціативу. Українці воюють за повернення територій, які були окуповані Росією, і вони мають повне право це робити. Наша роль, роль європейців - продовжувати підтримувати Україну, яка зараз на лінії фронту проти агресивної країни - Росії, яка на кордонах усього Європейського Союзу. Якщо Росія дійде висновку, що сила визначає право, це буде початком кінця для усього світового порядку, побудованого на верховенстві права. Тож ми маємо підтримати Україну в її боротьбі за такий порядок», - додав Каріньш.

Читайте також: ЄС надалі допомагатиме Україні, щоб вона перемогла у війні та досягла миру - МЗС Швеції

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі відбувається Рада ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів закордонних справ. Завтра у цьому ж форматі у Брюсселі зустрічатимуться міністри оборони країн Європейського Союзу. Одним із головних питань під час обох зустрічей є продовження допомоги ЄС для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-