Берлін закликає партнерів посилити військову підтримку України

Берлін закликає партнерів посилити військову підтримку України

Укрінформ
Німеччина закликає партнерів збільшити допомогу Україні, насамперед у військовій площині.

Про це заявив на брифінгу в середу речник Федерального уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Треба зробити більше, щоб допомогти Україні в усьому, що вона робить», - сказав речник.

Він зауважив, що канцлер ФРН Олаф Шольц кілька тижнів тому сказав, що наразі війна перебуває в критичній фазі та звернувся з проханням до колег провести інвентаризацію того, що ще вони можуть передати.

Німеччина зарезервувала в своєму бюджеті близько 7,5 млрд євро на придбання військової техніки та боєприпасів для України в цьому році (це майже вдвічі більше, ніж у попередньому). Наразі частка Німеччини в постачанні військової техніки та обладнання Україні перевищує половину від усього, що надають держави ЄС. Від європейських партнерів Берлін також очікує збільшення їх частки, адже нинішніх обсягів допомоги, з огляду на ситуацію в Україні, буде недостатньо, сказав Гебештрайт.

За його словами, канцлер Шольц доводить цю позицію в телефонних розмовах з багатьма колегами з країн Євросоюзу, також ця тема буде однією з основних на саміті ЄС 1 лютого.

Речник Міноборони ФРН Арно Коллац додав, що стосовно боєприпасів Німеччина разом з партнерами змогли знайти можливості для підвищення виробничих можливостей, у тому числі на підприємствах ФРН. Він уточнив, що в питанні ППО створено так звану коаліцію спроможностей під керівництвом Німеччини та Франції. В її рамках кілька країн допомагатимуть Україні у середньо- і довгостроковій перспективі посилювати ППО та зміцнювати координацію з НАТО.

Читайте також: Німеччина може передати Україні гелікоптери вже у квітні

Як зазначає на своєму сайті Міноборони ФРН, Німеччина використала на військові матеріали для України близько 5,4 млрд євро на 2023 рік (після 2 млрд євро в 2022 році), а також надала дозволи на зобов’язання на наступні роки в сумі близько 10,5 млрд євро. Ці кошти в першу чергу мають бути спрямовані на військову підтримку України.

Як повідомляв Укрінформ, у німецькому керівництві є чітке розуміння необхідності підтримки України, отже у разі скорочення залученості Сполучених Штатів Берлін задіюватиме механізми відповіді на можливі надзвичайні ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-