Чехія домовилася із трьома країнами поєднати ресурси для допомоги Україні - президент Павел

Чехія домовилася із трьома країнами поєднати ресурси для допомоги Україні - президент Павел

Укрінформ
Чеська Республіка шукає обладнання і боєприпаси в усьому світі та працює з НАТО, оскільки партнери мають підтримати надання Україні зброї з усіх можливих джерел.

Про це заявив президент Чехії Петр Павел на 7-му Українському ланчі в Мюнхені, організованому Фондом Віктора Пінчука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Павел зауважив, що ситуація на полі бою в Україні протягом минулого року змінилася, на багатьох напрямках вона «не найкраща». Він констатував, що Росія, попри свої помилки на початку агресії, вивчила багато уроків: краще розуміє українську тактику, збільшила виробництво зброї, не шкодує своїх людей, а її мобілізаційний резерв набагато більший, ніж в України. Крім того, Путін прагне хоч якогось успіху на полі бою перед президентськими виборами. 

«Що ми можемо зробити в цій ситуації? Треба зрозуміти ці факти і підтримати надання Україні зброї та боєприпасів з усіх можливих джерел.

Хочу конкретно сказати про Данію, Нідерланди, Канаду – ми домовилися з ними таким чином, щоб ми могли поєднати і ресурси, і ноу-хау, щоб надати Україні обладнання з третіх країн. Можливо, спочатку перевезти обладнання до нашої країни, переоснастити і передати в Україну», - сказав чеський лідер.

За його словами, на цей час вдалося знайти пів мільйона снарядів калібру 155 мм, а також 300 тисяч снарядів калібру 122 мм, які можна буде переправити за кілька тижнів, якщо швидко знайдеться фінансування. «Ми звернемося по допомогу до партнерів у США, Німеччині, Швеції чи інших, хто може долучитися», - зазначив президент Чехії.

Павел також зауважив, що крім бойових дій ведеться і психологічна війна.

Читайте також: Чехія запропонує ЄС купувати снаряди для України за межами блоку - Politico

«Президент Путін має зрозуміти, що в Україні в нього успіху не буде. Не залишаймо йому місця навіть для думки про успіх. Україна поверне свою територію, а далі ми докладемо зусиль, щоб інтегрувати її і в ЄС, і в НАТО. Тимчасова окупація сходу і півдня України не є причиною зупинити шлях України до ЄС і до НАТО. Треба чітко показати Україні, що ми серйозно ставимося до її поступу, і Путіну чітко сказати, що успіху в нього не буде», - резюмував Павел. 

Як повідомляв Укрінформ, у Мюнхені проходить міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-