Друга річниця вторгнення: заяви світових лідерів на підтримку України

Друга річниця вторгнення: заяви світових лідерів на підтримку України

Оновлюється
Укрінформ
Лідери країн світу та міжнародних інститицій виступають із заявами на підтримку України в другу річницю повномасштабного вторгнення Росії, повідомляє Укрінформ.

***

Україна, її народ та військові демонструють мужність і стійкість у захисті Батьківщини та продовжують досягати успіхів на полі бою за підтримки й допомоги союзників по Альянсу. Про це у телевізійному зверненні з нагоди другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Сьогодні два роки, як Росія вторглася в Україну, розпочавши найбільшу війну у Європі з часів Другої Світової війни. Ситуація на полі бою залишається надзвичайно серйозною. Мета президента Путіна отримати домінування над Україною не змінилася, немає жодних ознак, що він готується до миру. Але ми не повинні падати духом. Україна демонструє видатні навички і запеклу рішучість знову й знову», - заявив керівник НАТО.

Він нагадав, що попри чисельні побоювання, Україна не зазнала колапсу протягом тижнів, а натомість змогла звільнити половину території, яка була захоплена Росією з початку вторгнення, витіснити Росію із значної частини Чорного моря та завдати важких втрат російським військам.

«Але найголовніше - Україна зберегла свою свободу і незалежність. Це стало можливим завдяки мужності й рішучості, які були посилені масштабною військовою та економічною допомогою від союзників по Альянсу. Лише протягом минулих днів і тижнів союзники оголосили про нові пакети допомоги на мільярди доларів. Вони включають такі ключові сили і засоби, як артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони і бойові катери. А також обладнання і запасні частини для літаків F-16, безпілотники і обладнання для розмінування», - зазначив Столтенберг.

***

Президент Європейської ради Шарль Мішель висловив підтримку Україні у другу річницю вторгнення РФ та запевнив, що Україна буде членом родини країн ЄС. Його заява оприлюднена у соцмережі X.

«Два роки сміливості, два роки відваги, два роки боротьби. Ви захищаєте наші спільні цінності - свободу і демократію. Україна - це Європа, і Європа - це Україна. Україна буде членом нашої родини ЄС. Сьогодні в наших серцях вона вже є однією з нас», - підкреслив Мішель.

«Ми будемо підтримувати вас, допоки прапори України та ЄС не майорітимуть поруч у Брюсселі та у вашій чудовій країні", - сказав очільник Євроради у відеозверненні.

***

Боротьба України проти російської агресії надихає світ, написала у соцмережі Х президент Європарламенту Роберта Мецола.

«Два роки спротиву під вогнем. Два роки надзвичайної мужності звичайних людей. Два роки, як Україна надихає світ», - зазначила вона.

***

Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив впевненість, що Україна переможе, а країна-агресор та всі, хто причетний до злочину війни, будуть притягнуті до відповідальності.

«Сьогодні два роки з початку повномасштабної агресії Росії проти України. ЄС встав на сторону народу України з того трагічного ранку, який змінив історію Європи, але не зміг знову силою змінити її географію. Мене розбудили вранці 24 лютого 2022 року повідомлення про те, що Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Три речі для мене тоді були настільки ж очевидними, як і зараз: Україна переможе. ЄС буде підтримувати Україну так довго, як це потрібно. Росія понесе відповідальність», - написав високий представник ЄС у соцмережі Х.

***

Німецькі урядовці вчергове підкреслили свою підтримку українського народу.

«Україна виживе, тому що вона сильна і мужня, і тому, що має друзів у Європі та світі. Ми пишаємося тим, що зараховуємо себе до їхніх друзів – сьогодні та в нашому спільному європейському майбутньому», - написав у соцмережі Х канцлер ФРН Олаф Шольц, передає Укрінформ.

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок у тій же соцмережі розмістила допис українською.

Бундестаг підняв 24 лютого над однією з башт будівлі Рейхстагу український державний прапор.

***

Король Великої Британії Чарльз ІІІ високо оцінив «рішучість і силу» українського народу у протистоянні російській агресії. Про це повідомляє The Independent.

«Рішучість і сила українського народу надихають, у той час як неспровокований напад на їхню землю, їхні життя ... триває третій, трагічний, рік. Українці попри величезні труднощі та завданий їм біль демонструють героїзм, з яким їх так тісно асоціює світ. Це справжня звитяга перед лицем невимовної агресії», – наголосив британський монарх у посланні до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Король також відзначив зусилля Великої Британії та союзників у питанні підтримки України «в цей час великих страждань і потреб». Чарльз ІІІ додав, що «його серце з усіма постраждалими» від війни, і він згадує їх «у своїх думках і молитвах».

***

Президент Франції Еммануель Макрон запевнив у непохитній підтримці України у боротьбі проти російського агресора. Про це він написав у соцмережі Х.

"Два роки війни. Побита і поранена, але все ще стоїть. Україна бореться за себе, за свої ідеали, за нашу Європу. Наша підтримка у її боротьбі не похитнеться", - наголосив Макрон.

У заяві Єлисейського палацу з нагоди другої річниці російського вторгнення, опублікованій у соцмережі Х, також зазначається, що два роки Франція та її партнери стоять поруч з Україною у захисті її територіальної цілісності й незалежності заради спільної Європи, і ця підтримка не ослабне.

Автори заяви нагадали про внесок, зроблений Францією за останніх два роки, зокрема під час її головування в Раді Європейського Союзу у першому півріччі 2022 року, з метою координації, прийняття українських біженців, запровадження санкцій та цивільної і військової підтримки.

«Ми надали Україні військову техніку, таку як гармати "Цезар", крилаті ракети SCALP, легкі бойові танки та системи протиповітряної оборони. 10 000 українських солдатів пройшли підготовку у Франції в рамках європейської програми», - йдеться в заяві.

Франція також виконала свої фінансові зобов'язання: 1,7 млрд євро було мобілізовано у 2022 році та 2,1 млрд євро у 2023. Згідно з двосторонньою угодою про безпеку, Франція взяла на себе зобов'язання надати до 3 млрд євро додаткової військової допомоги Україні цього року.

У Франції зобов'язуються продовжувати свою підтримку у всіх сферах: постачання військової техніки, співпраця між оборонними галузями з розвитком спільного виробництва, навчання, розвідка, цивільна допомога тощо.

Нагадали у Єлисейському палаці і про міцні дипломатичні зв’язки між країнами. Зокрема, з початку повномасштабної війни Президент Володимир Зеленський тричі відвідав Францію, а президент Макрон вже був з візитом в Україні, а в березні планує наступний.

“З військової точки зору Росія зазнала поразки. Після двох років неймовірних втрат, ціною сотень тисяч жертв, ціною безжальних внутрішніх репресій голосів, які вказують на абсурдність цієї війни, ціною занепаду економіки, усупереч викривленій статистиці, Росія стагнує на полі бою й відступає у Чорному морі”, - сказав міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне.

Він додав, що Росії також не вдалося завадити підтримці міжнародною спільнотою України. “Росія прагне переконати нас у своїй невідворотній перемозі. Вона хоче, аби ми відмовилися від захисту своєї безпеки й цінностей. Їй не вдасться досягти цього”, - зазначив міністр.

Сежурне наголосив, що “ми повністю мобілізовані на підтримку України”. “Україна використовує своє право на самооборону. Вона захищає від загарбника своє існування й свободу. Тим не менш лише Україна прагне миру й виступає із ініціативами у рамках плану президента Зеленського. Франція та Європа продовжать спільно підтримувати цей Мирний план”, - підсумував дипломат.

***

Президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр-міністр Дональд Туск, глава МЗС Радослав Сікорський та багато інших польських політиків у соцмережах підкреслили солідарність з Україною у подальшій боротьбі з російським агресором.

“Ми підтримували, підтримуємо і будемо підтримувати Україну в її боротьбі за свободу! Сьогодні ця підтримка все ще вкрай необхідна. Не зважаючи на втому від війни. Вільний світ не може дозволити Путіну та Росії тріумфувати”, - написала в соцмпережі X канцелярія президента Польщі. Пост був супроводжений відео, на якому відображено активність президента Дуди у напрямку допомоги Україні.

Тим часом глава уряду РП Туск у соцмережі X написав: “Два роки українського героїзму. Два роки російського варварства. Два роки ганьби байдужих”.

Між тим глава МЗС Польщі Радослав Сікорський у спеціально записаному з цього приводу відеоролику підкреслив, що Україна не бореться сама.

“За Україною стоять європейські країни, стоїть НАТО, стоїть Польща. Героїчний опір розбудив Європу і нагадав їй, наскільки важливі її власні цінності, адже за них гинуть українці”, - підкреслив Сікорський.

Він звернув увагу на слова Президента України Володимира Зеленського про те, що над Україною ніколи не майорітиме білий прапор, але завжди буде жовто-блакитний.

“Ми віримо, що Росія програє, Україна переможе і буде частиною єдиної Європи”, - наголосив глава польської дипломатії.

***

Міністерство закордонних справ Канади до других роковин повномасштабного вторгнення РФ оприлюднило відеоролик на підтримку України. Його можна переглянути у соцмережі Х.

“Протягом двох років український народ захищає свою державу від повномасштабного вторгнення. Сьогодні й у майбутньому Канада продовжить підтримувати українців”, - йдеться у тексті-супроводі.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у другі роковини повномасштабного російського вторгнення відвідав Київ, де підписав безпекову угоду. Серед іншого документ передбачає виділення вже цього року більше 2 млрд дол на військову та фінансову допомогу Україні.

Разом із Джастіном Трюдо до Києва прилетіла також віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд й міністр оборони Біл Блер.

***

Данія, яка напередодні підписала двосторонню безпекову угоду з Україною, запевнила, що продовжить підтримувати українців у боротьбі. Про це повідомляє МЗС Данії у соцмережі X.

"Два роки тому Росія почала жорстоке, незаконне та неспровоковане повномасштабне вторгнення в Україну. Данія підтримує український народ та його боротьбу за свободу і справедливість", - йдеться у дописі.

Також в МЗС розмістили відеоролик про вже надану Данією підтримку, зокрема у відбудові Миколаєва.

***

Прем’єр-міністр Нідерландців Марк Рютте заявив, що боротьба України проти Росії - це не тільки боротьба України, а це також важливі цінності, які відстоюються: демократія, свобода та право на самовизначення. Про це він написав у соцмережі Х.

“Сьогодні ми розмірковуємо про те, що два роки тому почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Два неймовірно важкі роки, які коштували багатьох українських життів. Але також два роки, протягом яких Україна продовжує стояти та досягає успіхів. Це не тільки боротьба України. Це також важливі цінності, які ми відстоюємо: демократія, свобода та право на самовизначення. І це стосується нашої власної безпеки, бо якщо Путін досягне успіху в Україні, він не зупиниться на цьому”, - написав Рютте.

Король Вільгельм-Александр та королева Максіма соцмережі X відзначили героїзм українців у боротьбі, назвавши це прикладом для усіх, та запевнили у підтримці.

Міністерка оборони країни Кайса Оллонгрен, окрім звернення до 2-ї річниці, поділилася інфографікою про вже виконані та майбутні постачання зброї для України.

"Нідерланди підпишуть довгострокову безпекову угоду з Україною. Тому ми продовжуватимемо нашу підтримку зараз і в майбутньому. Невтомна боротьба України має вирішальне значення для безпеки в Європі. Ми повинні й надалі виступати єдиним фронтом проти агресії Путіна", - зазначила вона.

"Наша підтримка не похитнеться. Нідерланди поруч з вами на кожному кроці цього шляху", – запевнила міністр закордонних справ країни Ганке Брюїнс Слот.

***

У Фінляндії уряд та президент висловили підтримку Україні.

"Фінляндія непохитно надаватиме Україні підтримку стільки, скільки буде необхідно. Україна та українці заслуговують на справедливий та тривалий мир", – йдеться у заяві уряду Фінляндії.

Водночас, президент країни Саулі Нііністьо, який невдовзі залишить цю посаду, відзначив героїзм українців у боротьбі за свою свободу та наголосив, що Україні потрібно надавати повноцінну підтримку.

"Ми маємо подбати, щоб у нас були можливості та ресурси надавати цю підтримку у довгостроковій перспективі. Потрібно швидко нарощувати наше оборонне виробництво", – зазначив він.

***

Прем’єр-міністр Болгарії Николай Денков у відеозверненні до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке поширила Рада міністрів Болгарії у соцмережі Х, заявив, що Болгарія солідарна з Україною в її боротьбі за справедливий мир.

"Понад 700 днів ми бачимо жахи цієї жорстокої війни, розв’язаної режимом Путіна, – руйнування мирних міст в Україні, вбивства невинних людей, розбиті сім'ї, незаконне викрадення росіянами понад 20 000 українських дітей", - наголосив очільник болгарського уряду.

За його словами, все це агресор робить "з огидною метою поставити незалежну та вільну країну в серці Європи на коліна - або знищити".

Денков зазначив, що РФ своїми діями проти України порушує права людини, міжнародне право, а також завдає ударів по економіках усіх демократичних держав.

І, попри масштабну дезінформацію та пропаганду Кремля, немає сумнівів, що РФ веде війну "проти права на мирне, щасливе та повноцінне життя кожного громадянина Європи, включно з Болгарією", наголосив Денков.

"Два роки тому Кремль нагадав нам, що ми маємо щодня боротися за мир та захищати наші цінності. Сьогодні ми захищаємо їх, продовжуючи підтримувати Україну – жертву цієї агресії", - зазначив прем'єр-міністр Болгарії.

Він нагадав, що Болгарія однією з перших підтримала Україну на початку повномасштабної війни.

"Ми продовжуватимемо надавати політичну, гуманітарну, матеріальну та військову допомогу у максимальному обсязі відповідно до наших можливостей та законодавства. Ми продовжуємо активно брати участь у процесах реалізації Формули миру Президента Зеленського, Коаліції «Діти України» та в процесах відбудови України. РФ не може виграти цю війну. І колись настане справедлива кара за всі воєнні злочини проти українського народу. І Болгарія залишається солідарною з Україною в її боротьбі за справедливий мир – для України та для всіх демократичних націй", – наголосив Денков.

***

Прем’єр Чеської Республіки Петр Фіала підкреслив, що Прага повністю підтримує суверенітет і незалежність України і закликав не боятися виступити проти тих, хто загрожує миру на всьому континенті. Про це він сказав у своєму відеозверненні в соцмережі Х.

«З початку війни Чеська Республіка однозначно стоїть на боці України… Чехія не є, не може та не має права залишатися байдужою по відношенню до цієї агресії», - сказав глава чеського уряду, додавши, що його країна як багато інших надає Україні допомогу.

Таким чином, за словами Фіали, Чехія також несе свою частку відповідальності за збереження миру та стабільності в усьому регіоні. Те, щоби російський агресор не мав успіху, повністю відповідає власним інтересам Чехії, сказав прем’єр.

«Якби Україна впала, було би лише питанням часу, щоби в загрозі опинилась дехто інший… Не треба себе переконувати, що України Путіну вистачить», - зазначив політик і додав, що чехи не можуть закривати на це очі.

«Ми всі хочемо миру, і саме тому не маємо права боятися виступити проти тих, хто миру загрожує», - заявив Петр Фіала.

Заяву щодо російської агресії проти України розмістило на своєму сайті МЗС Чехії.

«Чехія повністю підтримує право України на самооборону та відновлення її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включаючи Кримський півострів. Ми будемо стояти поруч з Україною та надавати її уряду, армії та громадянам всю необхідну допомогу до тих пір, поки вона буде потрібна Україні», - йдеться у заяві.

У ній зазначається, що в інтересах усієї Європи, її власної безпеки, щоб Україна стала членом ЄС і НАТО – «прагнення, яке Чехія повністю підтримує».

Спроби Росії силою змінити державні кордони, послабити Захід шляхом поширення дезінформації та недовіри в суспільстві, викликати ворожнечу до Заходу в третіх країнах мають бути відсічені в інтересах усіх демократичних і вільних країн, підкреслили в дипломатичному відомстві.

У заяві йдеться про те, що два роки тому Володимир Путін розпочав масштабну неоколоніальну війну проти України, однак агресія Росії триває вже 10 років – з 2014 року, коли її армія анексувала Крим і розпалила збройний конфлікт на сході України. Мета Росії – перемогти та зламати Україну, максимально послабити НАТО та ЄС, порушити Захід та архітектуру безпеки в Європі, зазначається у документі, який завершується словами: «Слава Україні!».

***

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у другу річницю повномасштабного вторгнення РФ запевнив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

"Тисячі життів були принесені у жертву імперіалістичній мрії, яка не лише спустошує країну, а й загрожує світовій стабільності та миру. Ми мусимо твердо протистояти Путіну. Ми вимагаємо припинення російської агресії та поваги до територіальної цілісності України. Іспанія підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно", - написав він у соцмережі X.

***

Президент Латвії висловив підтримку українцям у день початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. На офіційній сторінці Едгарса Рінкевичса у соцмережі X опублікувано відеоролик з виконанням гімну України.

***

Туреччина у другу річницю від початку широкомасштабної збройної агресії Росії проти України висловила сподівання на виникнення умов для дипломатичного процесу між Україною та Росією. Про це йдеться в заяві МЗС Туреччини.

“Оскільки війна в Україні триває вже два роки, зростає руйнівний вплив конфлікту на Україну, а його негативні наслідки на регіональному та глобальному рівнях поглиблюються. Ми віримо, що з часом виникнуть умови, які дозволять нам активізувати дипломатичний процес. З таким розумінням продовжуємо надавати сторонам необхідні пропозиції”, - йдеться в заяві.

Також МЗС Туреччини наголошує на тому, що зусилля країни для досягнення справедливого та тривалого рішення на основі незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України продовжуватимуться.

***

Австрія непохитно стоїть на боці України та не послабить свою підтримку українського народу, який відбиває невиправдану та підлу російську агресію. На цьому наголосив федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен в опублікованому у соцмережі Х зверненні до українців з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Любі українські друзі! Сьогодні виповнюється друга річниця початку Росією невиправданої та підлої агресивної війни проти вас та вашої країни. Два роки героїчного опору. Два роки невимірних людських втрат та страждань. Ваша самопожертва має бути недаремною. Ви можете розраховувати на непохитну підтримку Австрії. Наша підтримка не послабиться. Україна належить до європейської сім’ї", - заявив австрійський президент.

У дописі на своїй сторінці у Фейсбуці Александер Ван дер Беллен також наголосив на тому, що українці зараз захищають не лише свою країну, а "вони, зрештою, захищають нашу свободу, наш спосіб життя і наші цінності".

Зі свого боку, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг вказав на те, що Путін, який розв'язав цю війну проти України, "несе відповідальність за воєнні злочини та кричущі порушення міжнародного гуманітарного права".

"Президент Путін розв'язав цю абсолютно неспровоковану, жорстоку агресивну війну. Він несе відповідальність за воєнні злочини та кричущі порушення міжнародного гуманітарного права. Однак і через два роки його воєнні цілі залишаються невиконаними, а мужність і стійкість українців вражають. Як частина вільного світу, Австрія продовжуватиме солідарно підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - заявив Шалленберг.

Він закликав очільника кремлівського режиму припинити війну та вивести війська з України.

"Ця безглузда війна повинна нарешті закінчитися! У руках президента Путіна є можливість закінчити цю війну вже сьогодні, повністю вивівши свої війська. Його імперські мрії про відновлення Росії як великої держави виявилися нездійсненною мрією", - наголосив Шалленберг у соцмережі Х.

***

Президентка Молдови Мая Санду з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну подякувала українському народу за «невтомну боротьбу за свободу».

«Сьогодні два роки війни Росії проти України. Я дякую українцям за їхню невтомну боротьбу за свободу і за захист миру у Молдові», написала вона у соцмережі Х.

Санду зауважила, що за два роки російсько-української війни вільний світ продемонстрував безпрецедентну солідарність, однак війна триває, і міжнародна підтримка повинна надаватися Україні й надалі.

«Героїзм та мужність українців, як солдатів, так і цивільних, захищають свободу всього європейського континенту, а також мир у нашій країні. За ці два роки ми з перших вуст дізналися про важливість миру і свободи», – сказала політик.

***

У МЗС Грузії заявили про непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Про це повідомляє Грузия-Online.

"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Грузія стоїть поряд з Україною та українським народом", - йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Грузії.

"Минуло два роки з того часу, як РФ вторглася в Україну, явно порушивши фундаментальні принципи та норми міжнародного права та Статуту ООН. Війна забрала безліч життів, мільйони людей стали біженцями. Від імені Грузії ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України", - зазначили у грузинському МЗС.

***

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албанізі у відеозверненні з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну відзначив мужність українського народу. Його звернення поширив у Фейсбуці посол України в Австралії Василь Мирошниченко.

«Сьогодні я хочу віддати належне мужності українського народу і висловити щирі співчуття з приводу втрат, яких ви зазнали... Українці борються не лише за свою Батьківщину, вони відстоюють фундаментальні принципи та надійний, стабільний, мирний та процвітаючий світ», – сказав австралійський прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що Австралія солідарна зі своїми міжнародними партнерами та народом України. Албанізі нагадав, що загальна сума військової та гуманітарної допомоги, яку його країна надала Україні, становить 960 мільйонів доларів.

***

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України. Від початку агресії ЄС та його країни-члени надають Україні безпрецедентну політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув 90 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-