Урсула фон дер Ляєн: Ми не можемо ігнорувати, що Росія становить загрозу для Європи

Урсула фон дер Ляєн: Ми не можемо ігнорувати, що Росія становить загрозу для Європи

Укрінформ
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Росія становить екзистенційну загрозу для існування не лише України, а й всього ЄС, тож не можна давати президенту РФ Володимиру Путіну шанс змінити майбутнє Європи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це вона заявила у Страсбурзі на урочистому засіданні Європарламенту, присвяченому найбільшому розширенню Союзу, яке відбулось 20 років тому1 травня 2004.

«Мій обов'язок сьогодні передати дуже суворе послання про майбутнє нашого Союзу. Тому що те, що відбувається в Україні, назавжди визначить наше майбутнє. Ми не можемо ігнорувати, що Росія становить екзистенційну загрозу не лише для України, але й для Європи», - заявила фон дер Ляєн.

«Перемога Путіна не лише змінить карту, не лише знищить українську націю, але й змінить хід європейської історії. Україна несе цей важкий тягар на своїх плечах для всіх нас. І щодня платить за це найвищу ціну», - додала вона.

Президентка Єврокомісії вважає, що є лише одна мова, яку розуміє Путін, і це мова війни, тому необхідно надати Україні всі можливі засоби для самозахисту.

«Путін вважав, що ми не станемо на захист демократії та незалежності України. Він помилявся. Путін вважав, що американська військова підтримка не пройде через Конгрес США. Він знову помилявся. Військова допомога від Сполучених Штатів і наша допомога від Європейського Союзу - це заохочення для всіх нас робити ще більше», - підкреслила президентка Єврокомісії, слова якої зустріли оплесками.

Читайте також: Для України треба швидко закупляти боєприпаси і системи ППО - Мецола

Своєю чергою президентка Європарламенту Роберта Мецола у своїй промові заявила, що за останні два десятиліття Європа зіткнулася з безпрецедентними викликами, але не має права відводити погляд від нових країн. «З півночі на південь, зі сходу на захід, від Балтики до Середземномор'я ми були єдині. І тепер, через покоління, разом з народом України, країнами Західних Балкан, Молдовою і Грузією, які дивляться на Європу з тим же почуттям надії і віри», - проголосила Мецола.

До урочистого засідання Європарламенту приєднались також народжені саме 1 травня 2004 року в тих країнах, які того дня приєднались до ЄС. Зараз це двадцятирічна молодь, яка ставила запитання політикам своїх країн щодо майбутнього Європи.

Читайте також: Європа має бути готовою допомагати Україні тривалий час - Боррель

Як повідомлялося, до ЄС у ході п'ятої хвилі розширення долучились Кіпр, Естонія, Литва, Латвія, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина і Чехія. Це стало найбільшим розширенням організації - з погляду території, числа країн і населення. А європейський ринок невдовзі став найбільшим об’єднаним ринком світу.

Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу у червні 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-