Україна входить до десятки держав, де народ відчуває свій вплив на політику

Україна входить до десятки держав, де народ відчуває свій вплив на політику

Дослідження
Укрінформ
Україна входить до топдесятки держав, у яких вважають, що їхньою країною керує воля народу: такої думки дотримуються 44% українців

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» у співпраці з інститутом досліджень Gallup International у межах проєкту End of Year-2023. 

«Україна є шостою серед досліджуваних країн по рівню цілковитої згоди з твердженням що "Демократія може мати свої недоліки, але це – найкраща система правління". У цьому тренді вона приєднується до європейських країн, перші п’ять позицій займають Швеція, Австрія, Німеччина, Іспанія, Швейцарія», - йдеться у повідомленні.

В цілому в Україні з цим твердженням згодні 64%, 14% і згодні, і не згодні, і лише 16% з цим не погодились.

Найбільше незгодних з тим, що демократія – найкраща форма правління, – серед опитаних в Іраку, Кенії, Пакистані, Перу, Молдові.

Читайте також: Українці вважають, що між політичною елітою і народом є чималі розбіжності

Крім того, за даними опитування, Україна входить у топдесять країн, які відповіли що їхньою країною керує воля народу. З цим погодилися 44%, 17% частково згодні, однак 36% так не вважають. Серед країн, які вважають, що їхньою державою керує воля народу, – Швеція, Індія, Афганістан, Косово, Швейцарія, Малайзія.

Найменше відчувають, що народ керує країною, у Боснії та Герцеговині, Росії, Болгарії, Північній Македонії.

Читайте також: Україна торік покращила показник демократії - Freedom House

Міжнародне опитування Gallup International End of Year Survey (EoY) – це щорічне дослідження, започатковане в 1977 році.

Цього року проєкт проводився в 41 країні світу. Всього було опитано 40 428 осіб. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року було опитано репрезентативну вибірку близько 1000 осіб. В Україні опитування проводила група «Рейтинг».

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-