Україна очікує, що учасники Саміту миру складуть план дій щодо трьох пунктів - Зеленський

Україна очікує, що учасники Саміту миру складуть план дій щодо трьох пунктів - Зеленський

Укрінформ
Україна очікує, що учасники Глобального саміту миру разом складуть план дій щодо трьох пунктів: вільне судноплавство, ядерна й енергетична безпека та обмін полоненими і повернення незаконно депортованих дітей.

Як передає Укрінформ, про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтервʼю французькому інформагентству AFP, повідомляє сайт Президента.

За словами Президента, пункт про вільне судноплавство передбачає захист портової інфраструктури, харчову безпеку для всього світу та розвиток економіки України. Також під час саміту обговорюватимуть ядерну й енергетичну безпеку, щоб зупинити удари по критичній інфраструктурі. І третій пункт – обмін полоненими та повернення незаконно депортованих дітей.

«Якщо ми вийдемо із Саміту з цими трьома кроками, з погодженням у більшості країн цих позицій, це говоритиме, що далі Росія їх не блокуватиме, а ми розроблятимемо з тими чи іншими країнами на технічному рівні вже покроковий, дуже докладний план кожного із цих пунктів», – підкреслив Зеленський.

Читайте також: Німеччина про Саміт миру: Важлива участь країн, які не надають активної підтримки Україні

За його словами, Україна готова до діалогу з усіма державами, які підтримують її територіальну цілісність. Тому Президент і його команда активно працюють над залученням до участі в Саміті представників Глобального Півдня. Адже для Китаю дуже важлива ядерна безпека, для Африки й Азії – продовольча, для арабського світу – обмін полоненими.

«Навіть якщо вони бачать світ по-іншому, важливо працювати над тим, щоб їх залучити, тому що вони мають вплив. Будь-який: оборонний – на рівні торгівлі зброєю, десь – економічний. Вони мають вплив на Росію. І що більше таких країн з нашого боку – з боку закінчення війни, – то більше доведеться Росії зважати також», – наголосив Президент.

Читайте також: Лише світова більшість здатна забезпечити дієвий примус РФ до справжнього миру - Президент

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський розкритикував позицію західних країн, які забороняють використовувати озброєння для ударів по території Росії, і заявив, що Захід боїться поразки у війні Росії і не хоче, щоб програла Україна.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-