Столтенберг відзначив ключову роль Чехії в підтримці України

Столтенберг відзначив ключову роль Чехії в підтримці України

Укрінформ
Чеська Республіка як член НАТО відіграє ключову роль у підтримці України, зокрема, в реалізації ініціативи з постачання артилерійських боєприпасів, перші партії яких очікуються «дуже скоро».

Про це під час спільної заяви для преси разом із прем’єр-міністром Чеської Республіки Петером Фіалою перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО в Празі заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ініціатива за лідерства Чехії дозволяє надавати Україні більше артилерійських снарядів. Це дуже важливо, це приносить зміни (на полі бою - ред.). Дуже добра новина, що перше постачання боєприпасів має відбутися дуже скоро і надалі надходитиме в Україну завдяки ініціативі Чехії. Тож я дуже вдячний вам за все, що ви робите, і особливо - за дуже важливу роль, яку ви відіграли у заснуванні цієї чеської ініціативи з боєприпасів», - зазначив Столтенберг.

Він висловив вдячність Чеській Республіці за значну підтримку України у відповідь на жорстоку агресію Росії. Чехія прийняла сотні тисяч українських біженців та надала Україні критично важливе військове обладнання, включаючи танки, гелікоптери, засоби та ракети для зміцнення протиповітряної оброни.

Читайте також: Кожен крок НАТО на підтримку України допоможе стримувати Росію - глава МЗС Чехії

Як повідомляв Укрінформ, президент Чехії Петр Павел на Мюнхенській конференції цього року заявив, що Чехія «знайшла» 500 тисяч снарядів калібру 155 мм, і ще 300 тисяч – калібру 122 мм за межами Євросоюзу, та висловив готовність поставити їх в Україну за наявності відповідного фінансування. Наразі цей проєкт почав реалізовуватися на практиці.

Сьогодні, 30 травня, у Празі розпочинається дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, головними темами якої будуть підготовка до ювілейного Вашингтонського саміту НАТО, нарощування військової допомоги та підтримки для України, а також розвиток співробітництва із партнерами Альянсу у Індо-Тихоокеанському регіоні.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-