ООН буде представлена на Саміті миру в Швейцарії, попри протидію РФ – Кислиця

ООН буде представлена на Саміті миру в Швейцарії, попри протидію РФ – Кислиця

Укрінформ
ООН буде представлена на Саміті миру, що відбудеться у Швейцарії у червні, попри шалений тиск з боку РФ на офіційних осіб та на країни-члени Організації.

Про це заявив постійний представник України при ООН посол Сергій Кислиця під час дискусії під егідою Української призми та Центру європейської політики (ЕРС) щодо імплементації Формули миру Президента Зеленського, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Російська Федерація негайно відповіла (на зусилля України з просування Формули миру – ред.) великим тиском, намагаючись утримати країни-члени та Генеральний секретаріат ООН від долучення до Формули миру. Такий тиск сягнув піку нещодавно, оскільки ми наближаємося до саміту у Швейцарії. Росія докладає багато зусиль, щоб підірвати цей захід. Йдеться і про відкритий та прихований тиск на Генерального секретаря та на інших офіційних осіб ООН, щоб не допустити їх присутності на саміті у Швейцарії», - зазначив Кислиця.

Він нагадав, що Формула миру вперше була представлена на безпековому сегменті Генеральної Асамблеї ООН 22 вересня 2022 року, у цьому ж місяці відбулося засідання Ради Безпеки ООН за участю Президента України, який пояснив логіку та зміст мирного плану. Цей документ із 10 пунктів був також представлений на саміті G20 в Індонезії у листопаді 2022 року. А 23 лютого 2023 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про необхідність досягнення всеохоплюючого, справедливого та міцного миру в Україні відповідно до принципів Хартії ООН.

Читайте також: Кислиця у Радбезі ООН пояснив, чому Росія бреше про «мирну угоду» 2022 року

«Всі ідеї, що містяться у Формулі миру, вже прописані в документах ООН, у резолюції, ухваленій рішенням 141 держави. Важливо, що ми маємо цю резолюцію, яка є основою для залучення ООН до мирного процесу за Українською формулою… Цієї середи (29 травня – ред.). Президент України мав розмову із Генеральним секретарем ООН, який підтвердив, що ООН буде присутньою на саміті в Швейцарії», - сказав Кислиця.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів більше як 90 держав з усіх континентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-