Кулеба розповів, про що говорив на зустрічі з главою МЗС Естонії

Кулеба розповів, про що говорив на зустрічі з главою МЗС Естонії

Укрінформ
Основними темами переговорів міністрів закордонних справ України та Естонії Дмитра Кулеба і Маргуса Цакхни були підготовка до Глобального саміту миру, Вашингтонського саміту НАТО та початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

Про це повідомив глава української дипломатії на спільній з естонським колегою пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тема відповідальності Росії за злочин агресії проти України була однією з тем переговорів, а в більш широкому контексті ми обговорили підготовку Глобального саміту миру, який незабаром відбудеться у Швейцарії... Нещодавно Маргус узяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, тому не дивно, що ми мали детальну дискусію стосовно підготовки до Вашингтонського саміту і головне, безумовно, його результатів. Тут Естонія є нашим надійним партнером. Наші очікування і наші пріоритети абсолютно збігаються", - сказав Кулеба.

Він нагадав про наближення важливого моменту, коли має бути схвалена переговорна рамка щодо вступу України в ЄС і проведена перша міжурядова конференція.

"Ми теж звірили годинники і будемо працювати над тим, щоб подолати будь-які ризики і мати ці рішення ухваленими", - зазначив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Кулеба також зазначив, що Естонія нещодавно ухвалила закон, який створює правову рамку для практичного використання заморожених російських активів на користь України.

"У цьому зв'язку ми скоординували позиції напередодні саміту Групи семи в червні, де рішення щодо заморожених (російських - ред.) активів теж має бути ухвалене. Це надзвичайно важливо, і рішення Естонії є важливим внеском у досягнення ширшого результату", - акцентував очільник МЗС України.

Він подякував Естонії за допомогу у відбудові України і "чіткі рішення" у сфері допомоги українській енергетичній системі у подоланні наслідків ракетних атак РФ.

Читайте також: Глава МЗС Естонії: Ми повинні дати Україні свободу захищати себе

"Рішення передати Україні енергоблок з Ауверської електростанції, а також відправити в Україну потужні електродвигуни є надзвичайно важливим і є, знову ж таки, прикладом для інших", - наголосив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що двостороння безпекова угода з Україною буде підписана найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-