Кулеба: На саміті НАТО у Вашингтоні не жонглюватимуть словами щодо України

Кулеба: На саміті НАТО у Вашингтоні не жонглюватимуть словами щодо України

Укрінформ
Країни-члени НАТО на липневому саміті у Вашингтоні не винаходитимуть нових формулювань щодо членства України. Натомість вони зосередяться на створенні механізмів для максимального наближення України до Альянсу за об’єктивними показниками.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час сесії запитань і відповідей у ході презентації книги «Війна і нові горизонти. Лідери думок про сьогодення й майбутнє України і світу», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава української дипломатії зазначив, що оскільки рішення про вступ України до ЄС і НАТО, по суті, ухвалюють одні й ті самі люди, в Альянсі теж вважають Україну “своєю”, однак там ще не визначилися, коли це слід юридично зафіксувати на папері.

Читайте також: Україна працює над розширенням зони застосування зброї партнерів по території РФ - Кулеба

Коментуючи цей факт, Кулеба зауважив, що, за логікою партнерів, якщо країна, яка перебуває в стані війни, в принципі, може стати членом Європейського Союзу, і це не буде сприйматися як оголошення війни Росії, то деякі країни в НАТО побоюються, що Росія саме так розцінить не тільки вступ, а й запрошення України до Альянсу.

“Це такий довгий-довгий шлях. Але, я думаю, що в НАТО теж на концептуальному рівні ухвалено рішення, що ми “свої”, але через те, що вони не можуть зробити крок до формалізації цього визнання, в липні (на Вашингтонському саміті НАТО, – ред.) з їхнього боку буде не стільки жонглювання словами, бо вони вважають, що у Вільнюсі (на саміті НАТО у 2023 році, – ред.) сказали достатньо, скільки якраз створення механізмів для того, щоб максимально підтягувати нас за об’єктивними показниками до НАТО, щоб потім членство стало просто формальністю – як із Швецією і Фінляндією. Ніхто ж нікого не реформував, всі підписи поставили і все” – зазначив Кулеба.

Читайте також: Росія використовує для ескалації прагнення Заходу її уникнути - Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн заявив 25 травня, що Сполучені Штати не очікують жодних рішень на саміті Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні в липні щодо запрошення України до членства в НАТО, однак Києву буде продемонстрована суттєва підтримка на цьому шляху.

9-10 липня у Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт НАТО, присвячений 75-річчю створення Альянсу. Очікується, що ситуація навколо вторгнення РФ в Україну стане одним із головних фокусів уваги на зустрічі в столиці США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-