Туреччина може сприяти залученню до Саміту миру Китаю й Бразилії - Єрмак

Туреччина може сприяти залученню до Саміту миру Китаю й Бразилії - Єрмак

Укрінформ
Україна прагне сталого миру, в якому не буде страху перед новим нападом. Досягнення цієї мети серед цілей Глобального саміту миру, куди запрошені представників 160 країн.

Туреччина може сприяти подальшому розширенню та залученню до цього процесу Китаю і Бразилії. Про це йдеться у статті “Справедливий мир для України: роль Туреччини та Глобальний саміт миру” керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, опублікованій турецьким інформаційним агентством “Анадолу”.

“Українці понад усе хочуть миру, але цей мир не має бути просто паузою перед наступною війною. Має бути мир, у якому не буде страху перед новим нападом. Ми знаємо, що це можливо лише за широкої участі міжнародної спільноти”, - написав Єрмак.

Керівник Офісу Президента України наголосив на тому, що Туреччина завжди виступала за мир і міжнародне право, була серед країн, які на ранніх етапах підтримали мирні ініціативи України та активно сприяли їх реалізації. Також нагадав про сприяння успіху Чорноморської зернової ініціативи у 2022-2023 роках, звільненню військовополонених та політв'язнів, захисту кримських татар.

“Ми вдячні президенту Ердогану та його команді, з якими у нас надзвичайно дружні та продуктивні стосунки. Ми будемо раді приймати Турецьку Республіку на Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Організатори заходу Україна та Швейцарська Конфедерація запросили до участі у Саміті понад 160 країн. Організація заходу такого рівня є безпрецедентною для міжнародної спільноти. Туреччина може сприяти подальшому розширенню цієї присутності та залучити до цього процесу такі країни, як Китай і Бразилія”, - наголосив Єрмак.

Очільник президентського офісу нагадав принцип зовнішньої політики Туреччини «Мир удома, мир у світі», який відповідає й цілям України. “Добра воля, здоровий глузд і поміркованість президента Ердогана можуть допомогти забезпечити мир. Участь Туреччини на високому рівні в Саміті миру ще раз підкреслить її позицію не лише як стратегічного партнера України, а й як відповідального лідера в глобальному масштабі”, - зауважив Андрій Єрмак.

Він також висловив сподівання, що саме Глобальний саміт миру може стати каталізатором реформ у глобальній системі міжнародних відносин, які зроблять планету безпечнішою.

Читайте також: МЗС України - Пекіну: Саме Україна має визначати мир

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Президент Володимир Зеленський заявив, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру.

Міністерство закордонних справ України наголосило у відповідь на заяву глави МЗС Китаю Ван Ї про те, що понад 20 країн підтримали бачення Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни, що єдиною справедливою основою для досягнення миру є Формула Президента Володимира Зеленського.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-