МЗС України - Пекіну: Саме Україна має визначати мир

МЗС України - Пекіну: Саме Україна має визначати мир

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України наголосило у відповідь на заяву глави МЗС Китаю Ван Ї, що єдиною справедливою основою для досягнення миру є Формула Президента Володимира Зеленського.

Про це йдеться у коментарі МЗС України, передає Укрінформ.

«Саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона, що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир. Єдиною справедливою основою для досягнення такого миру є Формула миру Президента України Володимира Зеленського», – підкреслено в заяві.

Зовнішньополітичне відомство України зазначило, що взяло до уваги слова міністра закордонних справ КНР Ван Ї на пресконференції з турецьким колегою.

«Китай слушно декларує повагу до суверенітету і територіальної цілісності всіх країн світу та налаштованість всіма силами боротися за мир. Наступного тижня у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру. Вважаємо, що всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт», – йдеться у заяві.

Міністерство наголошує, що участь у саміті високого представника КНР могла б стати хорошою нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності. На тлі чотирьох самітів між Китаєм та державою-агресором Росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції Китаю, переконані в МЗС.

Читайте також: «Мирна» позиція Китаю зумовлена очікуванням, хто переможе у війні - Кулеба

Як повідомлялося, міністр закордонних справ КНР Ван Ї 4 червня заявив, що понад 20 країн підтримали бачення Пекіна щодо врегулювання російсько-української війни.

Китай не братиме участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, оскільки він не відповідає очікуванням країни, які передбачають участь у заході і Росії, і України.

Президент Володимир Зеленський зауважив, що Китай також працює над тим, щоб країни не приїжджали на саміт.

Читайте також: Китай відреагував на заяву Зеленського щодо зриву Саміту миру

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії. Президент Володимир Зеленський заявив, що вже 90 країн підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-