Україна виконала всі умови для початку переговорів про вступ до ЄС - Єврокомісія

Україна виконала всі умови для початку переговорів про вступ до ЄС - Єврокомісія

Оновлено
Укрінформ
Європейська комісія дійшла висновку, що Україна і Молдова здійснили всі необхідні кроки для початку переговорів про вступ до ЄС.

Про це заявила речниця Єврокомісії Ана Пісонеро на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами речниці, Єврокомісія сьогодні поінформувала Комітет постійних представників ЄС на рівні послів (Coreper) щодо прогресу, якого Україна і Молдова досягли у виконанні умов для початку міждержавних переговорів про вступ у ЄС.

«Пункт, що стосується процесу вступу Молдови і України, був сьогодні на порядку денному Coreper. З боку Єврокомісії ми надали оновлену інформацію у цьому зв’язку. Ми вважаємо, що всі необхідні кроки були зроблені обома країнами… Зараз рішення у руках кран-членів, які мають ухвалити рамкові умови для переговорів. Щойно таке рішення буде прийнято, прерогативою головування в Раді ЄС є скликати міжурядову конференцію, щоб формально означити початок переговорів», - наголосила речниця ЄК.

Зокрема, за її словами, Україна ухвалила законодавчі акти щодо підвищення рівня фінансування Національного антикорупційного бюро, вилучила із законодавства про запобігання корупції положення, як обмежують повноваження НАЗК у продовжені верифікації активів, які перебувають у процесі перевірки, та скорочують її повноваження із верифікації власності, що вноситься до декларацій про доходи кандидатів на державні посади.

Українська сторона також активувала законодавство про лобіювання, привела його у відповідність до європейських стандартів у частині виконання плану дій з обмеження впливу олігархів.

Крім того, Україна здійснила необхідні кроки в удосконаленні законодавства щодо захисту прав меншин, зокрема в частині навчання мовою меншин.

«У цьому контексті імплементація цього законодавства є дуже важливою, тож Європейська комісія буде проводити його моніторинг у межах регулярних звітів щодо розширення», - підкреслила речниця.

Читайте також: Єврокомісія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС - Шмигаль

Вона також зазначила, що Молдова продовжує виконувати три рекомендації Єврокомісії в межах підготовки до вступу в ЄС, зокрема в удосконаленні судової системи та верховенства права, і досягає у цьому «суттєвого прогресу».

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою, Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії. Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що переговори з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄС розпочнуться наприкінці червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-