Президент: Важливо не дати можливості Росії зірвати Саміт миру

Президент: Важливо не дати можливості Росії зірвати Саміт миру

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості не дати можливості Росії зірвати інавгураційний Саміт миру.

Про це він заявив у Парижі під час спільної пресконференції з Президентом Франції Еммануелем Макроном, передає кореспондент Укрінформу.

«Важливо не дати можливості Росії зірвати наш саміт, будувати альтернативні майданчики шляху до миру», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що на саміті важливо показати, що весь світ підтримує закінчення війни.

«Весь світ хоче цього і максимально допомагає Україні наблизити справедливий мир. Не на годину, місяць, рік, а бажано назавжди. Також бажано, щоб ті лідери, які мають великий політичний вплив, допомагали із залученням тих лідерів, які досі балансують між Україною та Росією», – сказав глава Української держави.

Говорячи про учасників саміту, він зазначив, що у Швейцарії буде представлення на найвищому рівні країн Латинської Америки, Африки, багатьох країн Глобального Півдня. Загалом в інавгураційному саміті планують узяти участь понад сто країн.

Окремо Зеленський висловився стосовно позиції Індії.

«Щодо Індії, то вона завжди підтримувала і підтримує територіальний суверенітет України. Індія підтримає саміт, і вона завжди засуджувала агресію Росії», - сказав він.

Президент нагадав, що учасники інавгураційного Саміту миру обговорять три кроки: продовольча безпека, ядерна безпека і повернення полонених та дітей.

«Впевнений, ці пункти не розділяють нас. Цивілізовані країни ці три пункти просто підтримують. Є більш складні пункти, вони попереду. Але з чогось треба починати», – зауважив Зеленський.

Відповідаючи на запитання журналіста, на які поступки Росії може піти Україна для завершення війни, він сказав: «Коли ви кажете про справедливість, то це не про поступки, а домовленості, це не про ультиматум, це - про повагу. Поваги у нас до Росії, до вбивць немає. Слову Путіна довіряти не можна. У цих стінах у нас була Нормандська зустріч (2019 року), і всі тоді хотіли, щоб це закінчилося. Хотіли завершити війну. Окрім однієї людини, яка показала, що її слова порожні. Вона не бачить завершення війни, вона її тільки розгорнула. Замість завершення - розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, що спричинило тисячі загиблих. Просто йому пробачити? Тому мені здається, що треба дивитися виключно на Статут ООН, виключно на закони».

Читайте також: Зеленський - у Парижі: Російський терор в Україні є свідченням того, що битва за Європу досі триває

Як повідомляв Укрінформ, проведення Глобального саміту миру заплановане на 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її Росії.

Українська формула миру – це дипломатичний механізм, який пропонує держава для досягнення справедливого закінчення розв’язаної Росією війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-