Клімкін про неучасть Байдена у Саміті миру: Йому треба бути медійним у США

Клімкін про неучасть Байдена у Саміті миру: Йому треба бути медійним у США

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що розуміє мотиви неучасті президента США Джо Байдена у Глобальному саміті миру, оскільки двотижнева відсутність у Сполучених Штатах може негативно позначитися на його передвиборчій кампанії.

Таку думку дипломат висловив у ефірі телеканалу «Еспресо», передає Укрінформ.

«Я його (Байдена – ред.) мотиви розумію, хоча це не те, що я їх підтримую. Під час такої кампанії, коли все, як лезо - п’ятдесят на п’ятдесят, бути відсутнім два тижні у США – це така собі історія… Зараз там багато різних спекуляцій навколо його віку і так далі. Йому потрібно бути присутнім і потрібно бути медійним», - сказав Клімкін.

У цьому контексті він нагадав, що президенти України і США вже провели перемовини у Нормандії, окрім того, планується ще одна їхня зустріч під час саміту Групи семи в Італії.

«Я думаю, що стратегія на пів року буде визначена», - спрогнозував ексміністр.

Сам факт проведення Глобального саміту миру важить більше, ніж документи, які можуть бути на ньому підписані, вважає колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Читайте також: Зеленський: Завдяки Глобальному саміту можемо реально наблизити справедливий мир

«Рішення (Саміту миру – ред.) буде скоріше політично-декларативним, тобто воно фіксуватиме, що по ряду позицій є бажання рухатися вперед. Як на мене, результатом цього саміту є сам саміт, а не якісь документи, які там будуть підписані чи схвалені. Тобто сам факт (проведення) саміту і те, що вдається тримати цей формат "Захід-неЗахід" набагато важливіші, ніж ті рішення, які там можуть бути ухвалені», – сказав Клімкін.

Він зауважив, що у сьогоднішній реальності «тримати в тонусі» хоча б частину неЗаходу насправді «феноменально складно», і те, що Україні вдається залучити низку незахідних країн до Глобального саміту миру, є позитивом.

Коментуючи попередню відмову від участі в саміті Саудівської Аравії і Китаю, колишній очільник МЗС припустив, що це пов’язано не з якимись антиукраїнськими чи проросійськими настроями, а з прагненням саудів за підтримки КНР стати сполучною ланкою між Заходом і неЗаходом.

Читайте також: Макрон: Саміт у Швейцарії - важливий крок у побудові тривалого миру

«Колись Ердоган усім казав, що я буду найкращим посередником, орієнтуйтесь на мене, приїжджайте у Стамбул, що ми й бачили. А тепер сауди кажуть, що тепер, скоріше, ми будемо наступними за підтримки китайців», – зазначив дипломат.

На його думку, Саудівська Аравія має серйозні шанси стати такою сполучною ланкою, бо за нею стоять китайці, і вона може впливати на нафтові ціни. «Якщо сауди збільшать видобуток, то вони можуть просто обвалити нафтові ціни і це, насправді, непоганий важіль (впливу) і на Росію», – вважає Клімкін.

Як повідомляв Укрінформ, США на Глобальному саміті миру у Швейцарії  представлятимуть віцепрезидентка Камала Гарріс та радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що участь у ньому візьмуть очільники держав та урядів з усіх континентів, які об’єднаються для обговорення можливих шляхів реалізації української Формули миру. На цей час участь у саміті підтвердили понад 100 країн та міжнародних організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-