Шлях України до ЄС і НАТО: Стефанчук розраховує на підтримку Польщі і країн Балтії

Шлях України до ЄС і НАТО: Стефанчук розраховує на підтримку Польщі і країн Балтії

Укрінформ
Україна сподівається на підтримку Польщі, Литви, Латвії та Естонії на шляху вступу до Європейського Союзу й НАТО.

Про це під час спільної заяви для ЗМІ з главами парламентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії у Білостоці на північному сході РП заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Стефанчук, війна, яку Росія розв’язала проти України, стосується не лише України, вона є загрозою для інших цивілізованих народів. Він подякував, що третій рік поспіль від початку повномасштабної агресії і десятий від початку російської агресії Польща і країни Балтії не залишають Україну в інформаційному, політичному, військовому, гуманітарному і фінансовому аспектах, надаючи підтримку Києву.

Він зазначив, що обговорить у Білостоці з главами парламентів Польщі і країн Балтії спільну протидію російському агресору, зокрема поінформує про нинішні потреби України і ситуацію на полі бою. Голова ВР уточнив, шо йтиметься про зняття обмежень на використання наданої Україні зброї, питання захисту повітряного простору, тренування і навчання українських військових, відновлення енергетичної інфраструктури.

Читайте також: У Польщі відбудеться зустріч голів парламентів України, Польщі та країн Балтії

Стефанчук нагадав, що у Швейцарії 15-16 червня відбудеться Саміт миру, на якому йтиметься не про мир за будь-яку ціну і капітуляції, а про “справедливий і кінцевий мир, де разом з Україною стоятимуть усі країни, які підтримують цивілізаційний вибір України і які боряться за демократію”.

За його словами, Україна очікує на відкриття і наповнення повноцінних перемовин щодо євроінтеграції.

“Ми дуже сподіваємося на січень 2025 року, коли головування в ЄС перейде до Польщі, а далі буде Литва і Латвія, і ми дуже сподіваємося на повернення в наш європейський дім”,- констатував Голова ВР.

Він наголосив, що приєднання України до НАТО вигідне не тільки Україні, але й всьому Альянсу.

“Cьогодні ви не знайдете більш дієздатної армії на східному кордоні Альянсу, ніж українська. Тому ми готові ділитися усім досвідом, який Україна набула під час війни”,- наголосив Стефанчук.

Спікер повідомив, що очікує на прибуття найближчим часом до Києва маршалка Сейму Шимона Головні і голови Сейму Литви Вікторії Чміліте-Нільсен і їх виступу в українському парламенті.

Голови парламентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії запевнили про подальшу підтримку України у протидії російському агресору, її швидку стежку до ЄС та НАТО, а також висловилися за подальше розширення санкцій проти Росії і Білорусі.

Фото: Стефанчук, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-