Україна має отримати спроможності ХХІ століття, щоб стримувати Росію - Клімкін

Україна має отримати спроможності ХХІ століття, щоб стримувати Росію - Клімкін

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Україні, з огляду на сусідство з РФ, завжди буде потрібен потенціал стримування Росії, який відповідатиме технологічному рівню 21-го століття.

Таку думку дипломат висловив у програмі Валерія Чалого "Геополітичні діалоги", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами ексглави МЗС, якщо в Росії збережеться нинішній режим безвідносно до персоналій або відбудеться перезавантаження в інший схожий режим, загроза для України існуватиме завжди.

«Нам завжди буде потрібен критичний потенціал стримування (Росії - ред.)… У 20-му столітті це була ядерна зброя. Чи буде це біологія, чи буде це штучний інтелект у 21-му, чи це буде якась комбінація, поки що ніхто сказати не може, але ми маємо над цим працювати», - сказав Клімкін.

Він уточнив, що під «біологією» має на увазі не біологічну зброю, а біотехнологічні системи, які «зроблять лінк» між комп’ютерними системами, штучним інтелектом і людиною.

«Це дозволить нам вести війну 21-го століття, оскільки зараз у нас фактично конвенційна війна 20-го століття за допомогою IT-технологій і дронів. А ми, щоб стримувати Росію, повинні отримати спроможності саме 21-го століття», - акцентував ексміністр.

У цьому контексті Клімкін зазначив, що бачить «цікаві проєкти і можливості для прориву».

«Я вважаю, що нам потрібно розвивати спроможності саме у сферах, які дозволять нам бути на одному рівні із сьогоднішньою російською реальністю саме щодо зброї 21-го століття. І такий шанс у нас буде, і для цього нам потрібна співпраця з партнерами», - заявив Клімкін.

Читайте також: Легітимність Путіна визнає лише він сам - Зеленський

Насамкінець він підкреслив, що створення сучасних систем стримування Росії «абсолютно не відміняє» важливості НАТО.

«Я вважаю, що стримування (з боку) НАТО – теж важлива історія», - резюмував дипломат.

Як повідомлялося, екскомандувач Центрального командування США та ексдиректор Центрального розвідувального управління США генерал Девід Петреус заявив в інтерв'ю The Sun, що російський диктатор Володимир Путін не має наміру зупинятися в Україні. Захід «повинен прислухатися» до його заяв, підкреслив генерал, бо Путін говорить про те, у що вірить, зокрема війну проти НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-