Україна розраховує на співпрацю з проукраїнськими політсилами у Європарламенті - Ченцов

Україна розраховує на співпрацю з проукраїнськими політсилами у Європарламенті - Ченцов

Укрінформ
Україна очікує, що в Європарламенті після виборів буде сформована проєвропейська і проукраїнська більшість, розраховує на конструктивну співпрацю з цими політичними силами.

Про це заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов на онлайн-брифінгу в Укрінформі на тему: «Результати виборів в Європарламенті: чи зміниться політика ЄС та як це може позначитися на ситуації в Україні?».

Дипломат зазначив, що у результаті виборів до Європарламенту немає «драматичних тектонічних зсувів». Водночас він зауважив, що зміни у складі Європарламенту певним чином впливатимуть на формування керівництва цього законодавчого органу і Європейської комісії, а також вироблення політик ЄС загалом, у тому числі щодо України.

«Але якщо робити загальний висновок, яким чином ці вибори позначаться на рівні підтримки України, зокрема наших перспектив стати членом ЄС у досяжному майбутньому, то висновок ми робимо чіткий – що, скоріш за все, в Європарламенті буде сформована проєвропейська і проукраїнська більшість. Ми все ж таки прогнозуємо конструктивну співпрацю з цими силами», - сказав Ченцов.

Читайте також: Вибори до Європейського парламенту: обнадійливі результати для України

Коментуючи передвиборчу риторику представників деяких правих політичних сил щодо необхідності розпуску Євросоюзу, його реформування і зменшення повноважень наднаціональних органів на користь розширення повноважень на рівні держав, він зауважив, що наразі цих питань на їхньому порядку денному немає.

«На сьогодні я не бачу небезпеки посилення цих дискусій (щодо виходу з ЄС – ред.). Що стосується реформування ЄС, реформи системи ухвалення рішень, то це також на сьогодні питання не першочергове», - зазначив дипломат.

Він додав, що ведуться попередні дискусії, в тому числі в контексті розширення ЄС, зокрема, наскільки він буде функціональним у разі прийняття нових членів, якщо поміняти систему ухвалення рішень, але наразі вони не є «суперактуальними».

Як повідомляв Укрінформ, 6-9 червня у країнах ЄС відбулися вибори до Європейського парламенту, новий склад якого визначатиме політичний розвиток континенту на наступні п’ять років.

Читайте також: У Латвії на виборах до Європарламенту перемогла правляча «Нова єдність»

За результатами виборів Європейська народна партія зберігає істотний відрив від інших політичних груп у Європарламенті. Попередній розподіл місць у новому складі Європарламенту виглядатиме таким чином: ліві (The Left) здобувають 36 місць; соціалісти і демократи (S&D)– 137; зелені (Greens/EFA) - 52; «Оновлення Європи» (Renew Europe) – 79; Європейська народна партія (EPP) – 185 місць; Європейські консерватори й реформісти (ECR) – 73; Ідентичність і демократія (ID) – 58; неприєднані кандидати (NI) – 46; решта депутатів не належить до жодної політичної групи – 54.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-