Негайне перемир'я створить новий загрозливий заморожений конфлікт - Шольц

Негайне перемир'я створить новий загрозливий заморожений конфлікт - Шольц

Укрінформ
Перемир’я без серйозних переговорів і встановлення справедливого миру призведе лише до такого небезпечного для всіх сценарію як поява ще одного замороженого конфлікту.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на Саміті миру у Швейцарії 15 червня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна. Але … мир не означає відсутність війни. Негайне припинення вогню без серйозних переговорів, без дорожньої карти до сталого справедливого миру, виключно на підставі так званих «нових реалій» призведе лише до легітимізації незаконної крадіжки Росією землі. Зрештою це призведе до появи нового замороженого конфлікту - несправедливий, загрозливий сценарій для України, Європи та всієї світової спільноти», - заявив Шольц.

Він згадав тих, хто стверджує, що при мирних переговорах треба взяти до уваги «справедливі безпекові занепокоєння РФ» і нагадав, що перед початком війни НАТО та ЄС готові були до широкої дискусії щодо європейської безпеки з усіма державами. Метою було створити прозорість і побудувати заходи довіри, аби запобігти наступним конфліктам. Але саме Росія обрала війну замість дипломатії.

«Яким б не було сприйняття власних безпекових занепокоєнь, вони не можуть стати виправданням агресії проти сусідньої мирної країни», - підкреслив німецький канцлер.

Політик також зауважив, що саме Україна, яка є жертвою агресії, має сміливість представити світу мирний план.

«Дійсно, миру в Україні не досягти без залучення Росії. Але не треба забувати, що в саме ці хвилини … Росія не припиняє свою жорстоку нещадну війну», - наголосив глава уряду ФРН.

Шольц підкреслив, що для України захист від російської агресії протягом понад 2 років є екзистенційною боротьбою за вільне та демократичне майбутнє, оскільки Росія заперечу незалежність, територіальну цілісність, відкидає саме право України на існування як суверенної держави.

Читайте також: Шольц назвав пропозиції Путіна перед Самітом миру «несерйозними»

Ця протизаконна війна повернула імперіалізм на Європейський континент, повертається ядерна небезпека, підкреслив канцлер. На кону, за його словами, стоїть весь міжнародний порядок, адже війна в Європі має далекосяжні наслідки та торкається інших регіонів планети, вона поставила під загрозу продовольчу та енергетичну безпеку, вона повернула в нашу свідомість загрозу ядерної катастрофи. Вона уповільнила глобальне економічне зростання та торкнулась найбільш вразливих верств населення.

Нагадаємо, перший Саміт миру проходить у Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-