Саміт миру у Швейцарії переконує у дієвості «африканської стратегії» України - Кулеба

Саміт миру у Швейцарії переконує у дієвості «африканської стратегії» України - Кулеба

Укрінформ
Кількість учасниць-країн Африки на Глобальному саміті миру у Швейцарії продемонструвала ефективність української політики у відносинах з країнами Африки.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі марафону «Єдині новини».

«Наша «африканська стратегія» дала плоди. Це видно за кількістю учасників Саміту миру. Ми за останні два роки зробили на африканському напрямку нашої зовнішньої політики більше, ніж за попередні 30 років незалежності (при всій повазі до роботи попередніх урядів). Навіть кількість розмов Президента з африканськими лідерами, візити африканських лідерів до України, мої три турне до країн Африки. Цей регіон дуже непростий, але кількість і якість учасників Саміту продемонструвала, що наша політика дає результати», - сказав він.

Водночас Кулеба кожна країна має свої інтереси та баланси. За його словами, в оцінці політик держав світу стосовно України необхідно звертати увагу на дві речі - чи приїхала країна на Саміт миру і чи підтримала територіальну цілісність України й Українську формулу миру.

Читайте також: Експерт: Є три ключові напрямки співпраці України з країнами Глобального Півдня

«Ми живемо у світі, де негативні заголовки продають краще. Буквально за кілька тижнів до Саміту в медіа були повідомлення про те, що Саудівська Аравія відмовилася від участі. Ми знали, що це не так, втім, мовчали, тому що це мало бути їхнє рішення. Також казали, що не приїдуть, наприклад, Сербія чи Угорщина, але ж у результаті вони були. Тому найголовніший критерій - чи була країна на Саміті. І другий – це змістовно у виступі країна підтримала нашу територіальну цілісність і формулу миру чи не підтримала? Якщо це теж зроблено, тоді кожна країна має право для балансу сказати щось, що викликає у неї занепокоєння», - сказав очільник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбувся у Швейцарії впродовж 15-16 червня. Він був зосереджений на питаннях, визначених в Українській формулі миру, у тому числі на ядерній та продовольчій безпеці, а також на поверненні дітей та інших гуманітарних питаннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-