Столтенберг і Макрон сподіваються міцно закріпити Україну в євроатлантичній родині

Столтенберг і Макрон сподіваються міцно закріпити Україну в євроатлантичній родині

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили в Парижі план посилення допомоги Україні та її майбутнє в Альянсі у рамках підготовки до саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні менш ніж за 3 тижні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у спільному комюніке, озвученому на сходах Єлисейського палацу.

«Як ви знаєте, відбувся стратегічний поворотний момент з поверненням війни до Європи та агресивної війни, розпочатої Росією, і НАТО відіграє фундаментальну роль в цьому відношенні завдяки своїй здатності до колективного стримування, завдяки чіткості і єдності усіх членів Альянсу», - зазначив Макрон.

Він подякував Столтенбергу за «розробку надійних ідей щодо ще міцнішого закріплення України в атлантичній родині». Глава Франції також сподівається на «конкретний результат, пов'язаний із зусиллями, які докладаються в інших країнах Європейського союзу».

За його словами, саміт у Вашингтоні буде особливим, з огляду на те, що саме НАТО відіграє вирішальну роль в безпеці Європи та буде передавати сигнал про підтримку українців у довгостроковій перспективі.

«Ми матимемо можливість повернутися до російської теми на Вашингтонському саміті. Ми обговорювали це питання протягом останніх кількох місяців. Наша підтримка України буде залишатися постійною, і ми продовжуватимемо мобілізацію для задоволення нагальних потреб України», - сказав президент Франції.

Він зазначив, що у Румунії, Польщі та країнах Балтії. Франція повністю виконує свої обов'язки в рамках НАТО.

Генеральний секретар зі свого боку високо оцінив ключову роль Франції в Альянсі, в тому числі її внесок в колективну оборону на східному фланзі. Він також подякував президенту Макрону за внесок Франції в патрулювання повітряного простору НАТО в небі над Балтикою і на морі, де "французькі військові кораблі забезпечують відкритість і безпеку наших морських шляхів". Він також підкреслив, що ядерні сили Франції роблять свій внесок в загальну безпеку Альянсу.

Читайте також: Столтенберг: Підтримка України - це не благодійність, а спільна безпека НАТО

Столтенберг назвав посилення підтримки України найнагальнішим завданням на Вашингтонському саміті: "Наша підтримка полягає не в тому, щоб зробити НАТО стороною конфлікту, а в тому, щоб гарантувати, що Україна зможе захистити своє право на самооборону".

Він також виступив за те, щоб члени Альянсу погодились на те, щоб саме НАТО очолила координацію і надання безпекової допомоги і тренувань для України.

Як повідомляв Укрінформ, саміт НАТО у Вашингтоні має підкреслити можливості для повної інтеграції України в західні структури, створити прямий та ефективний міст для її членства в Альянсі та обговорити шляхи для успіху України на полі бою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-