У майбутньому РФ буде змушена виконувати рішення міжнародних судів і платити репарації - Малюська

У майбутньому РФ буде змушена виконувати рішення міжнародних судів і платити репарації - Малюська

Ексклюзив
Укрінформ
Доки існує влада Путіна, Росія не виконуватиме сьогоднішнє рішення ЄСПЛ за позовом України щодо Криму, але воно є правовим підґрунтям для встановлення справедливості в майбутньому.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів кореспонденту Укрінформу після оголошення судового вердикту у Страсбурзі.

«Безумовно, Російська Федерація, поки там є влада Путіна, цього робити не буде», - сказав міністр. Водночас, за його словами, є два аспекти, важливі для майбутнього.

«По-перше, ми спробуємо запровадити чи придумати механізм примусового виконання. Зараз він не існує, однак це завдання для юристів і наших дипломатів лобіювати запровадження такого механізму», - пояснив він.

На сьогодні рішення ЄСПЛ виконуються добровільно членами Ради Європи та країнами, які ратифікували Європейську конвенцію.

«По-друге, Україна також розраховує, що в майбутньому Російська Федерація чи її частини, які намагатимуться повернутися в європейську цивілізацію, будуть змушені це робити. Безумовною умовою такого повернення буде виплата репарацій та виконання всіх рішень міжнародних інстанцій», - додав міністр.

Малюська також підкреслив, що справа щодо Криму є фіналом понад десятирічної роботи його колег, попередників та українських дипломатів, оскільки перша заява була подана ще у 2014 році.

«Українські юристи також уважно вивчать усі аргументи та факти, які були доведені судом, щоб використати їх у можливих подальших справах. Це важливо з точки зору юридичної, а також з точки зору комунікації та політики», - відзначив міністр юстиції.

Читайте також: Маємо перше рішення по суті у міждержавній справі України проти Росії - Малюська

Як повідомляв Укрінформ, після того, як ЄСПЛ визнав порушення прав людини з боку РФ у тимчасово окупованому Криму, розпочнеться робота над визначенням компенсації, яку Росія має виплатити постраждалим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-