Маємо перше рішення по суті у міждержавній справі України проти Росії - Малюська

Маємо перше рішення по суті у міждержавній справі України проти Росії - Малюська

Ексклюзив
Укрінформ
Міністр юстиції України Денис Малюська вважає сьогоднішнє рішення Європейського суду з прав людини історичним, оскільки йдеться про визнання ЄСПЛ численних злочинів РФ, скоєних від початку лютого 2014 року, починаючи із захоплення Криму.

Про це він розповів в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу одразу після оголошення вироку у Великій палаті суду в Страсбурзі.

«Це справді історичний день, це є перше рішення по суті у міждержавній справі України проти Росії, в даному випадку, що стосується Криму. Судді дослідили обставини з лютого 2014 року по вересень 2022 року, тобто до часу, коли Росія припинила членство в Європейській конвенції», - заявив міністр.

За його словами, українські юристи не очікували, що оголошення триватиме цілих пів години. Головній судді знадобилось більше часу, щоб процитувати величезний перелік статей європейської конвенції, які були порушені РФ.

«З огляду на визнання величезної кількості порушень, власне триваліше, ніж очікували, було оголошення рішення. Обсяг просто шалений, тому це, безумовно, успіх», - наголосив Малюська.

За його словами, серед цих порушень фігурують, зокрема, зникнення людей, злочини проти кримських татар, а також ув'язнення, рейди та обшуки приватних домівок, залякування релігійних лідерів. Окремо йшлося про злочини проти журналістів.

«Це тиск і утиски неросійських медіа, в першу чергу, мова про українські та кримськотатарські медіа. Це такі ж самі дії залякування та тиск на журналістів. Це заборона на публічні зібрання та так само затримання організаторів таких публічних зібрань», - додав міністр.

Йшлося також про порушення, пов'язані з забороною української мови в школах та права на свободу пересування через незаконне встановлення кордону між Кримом та Україною.

«Таким чином суд визнав, що російське право не підлягає застосуванню на території Криму, попри те, що Росія обґрунтовувала зворотне своїми законами, прийнятими в РФ", - підсумував Малюська.

Читайте також: Малюська закликав не вірити фейкам щодо переліку послуг, неможливих без військового квитка

Як повідомлялося, ЄСПЛ сьогодні визнав численні порушення у справі за позовом України проти Росії щодо Криму. Велика палата Європейського суду з прав людини одностайно визнала численні порушення РФ прав та свобод, закріплених у Європейській конвенції з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-