У декларації Саміту НАТО-2024 потрібно зафіксувати два пункти - український дипломат

У декларації Саміту НАТО-2024 потрібно зафіксувати два пункти - український дипломат

Ексклюзив
Укрінформ
Наразі триває робота щодо узгодження спільної позиції країн, членів НАТО, яка має зафіксувати незворотність інтеграції України в Альянс та те, що захист України є критично важливим для євроатлантичного регіону, для безпеки всього НАТО.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу посол України в Литві Петро Бешта.

«Українська сторона разом із союзниками працюватиме над тим, щоби під час Вашингтонського саміту було зафіксовано кілька важливих речей. Передусім про незворотність інтеграції України в НАТО. Це матиме особливе значення, якщо нам не вдасться вибороти “invitation”, тобто чіткого фіксування слова “запрошення” в Альянс у підсумковій декларації. Тому зараз триває робота над пошуком такого wording’а (формулювання, – ред.), такої позиції, яка могла б об’єднати всі держави - члени НАТО», - сказав Бешта.

За його словами, в декларації Саміту НАТО потрібно зафіксувати два пункти. По-перше, «вкрай важливо, щоби позиція у Вашингтоні-2024 в будь-якому разі не залишалася на рівні Вільнюса-2023, а була сильнішою». «Вона повинна засвідчити і конкретизувати, що називається «місток» до членства України в НАТО, показати якийсь прогрес. По-друге, бажано зафіксувати в підсумковому документі у Вашингтоні позицію Альянсу, що захист України є критично важливим для євроатлантичного регіону, для безпеки всього НАТО», – пояснив український дипломат.

Він зазначив, що така позиція має мобілізувати євроатлантичну спільноту та зробити допомогу НАТО і його держав-членів більш прогнозованою, системною, ритмічною. Своєю чергою, така інтенсивна, прогнозована допомога вкрай важлива для фронту, для українських військових, це дозволить більш ефективно планувати подальші дії. «Також важливими є безпекові угоди про гарантії, які конкретизують ці речі. Крім того, українська дипломатія боротиметься за те, щоб значно посилити ППО України – йдеться про нові системи «Patriot». І це теж буде одним із центральних питань саміту у Вашингтоні», - пояснив Бешта.

Читайте також: Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте

При цьому він підкреслив, що назване, рішення про довготермінову системну підтримку України, в жодному разі не є замінником набуттю Україною членства в НАТО, котре залишається головною ціллю. Це – взаємодоповнюючі процеси.

Як повідомляв Укрінформ, помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії посол Джеймс ОʼБраєн заявив, що саміт НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9–11 липня, має підкреслити можливості для повної інтеграції України в західні структури, створити прямий та ефективний міст для її членства в Альянсі та обговорити шляхи для успіху України на полі бою.

Петро Бешта – український дипломат, з січня 2022 року – посол України у Вільнюсі, до того два роки очолював Політичний директорат МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-