Щороку 0,25% ВВП на допомогу Україні: що передбачає безпекова угода з Литвою

Щороку 0,25% ВВП на допомогу Україні: що передбачає безпекова угода з Литвою

Укрінформ
Підписана 27 червня у Брюсселі Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литовською Республікою передбачає, що Литва прагнутиме щорічно надавати Україні підтримку у сфері безпеки та оборони в розмірі 0,25% ВВП.

Про це повідомляється на сайті Президента України, передає Укрінформ.

У повідомленні також вказується, що цьогоріч військова допомога нашій державі вже сягнула майже 80 млн євро, з них 35 млн євро спрямовані на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів. І ця сума на 2024 рік постійно зростає за рахунок нових пакетів військової допомоги.

Литва надаватиме Україні підтримку в галузі безпеки та сучасного військового обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній та кіберелектромагнітній сферах. Також потенційно Литва відновить військову тренувальну місію на території нашої держави.

Читайте також: Україна підписала безпекові угоди з Литвою та Естонією

Окремі положення Угоди фіксують спільну протидію гібридним загрозам, ядерним ризикам, а також передбачають посилення захисту критичної інфраструктури та співпрацю у сфері розвідки.

Литва працюватиме з Україною для визначення джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислового комплексу нашої держави.

У документі закріплена підтримка Української формули миру та членства нашої країни в ЄС і НАТО. Окремі блоки стосуються притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ та роботи над створенням компенсаційного механізму.

Читайте також: Україна і ЄС підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки

Литовська Республіка продовжуватиме надавати Україні гуманітарну допомогу та братиме участь у відбудові нашої країни.

Як повідомлялося, до сьогоднішнього дня Україна підписала 17 безпекових угод, зокрема з усіма країнами-членами «Групи семи».

27 червня Україна уклала ще три угоди — з Євросоюзом, Литвою та Естонією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-