У перемовинах із Росією може бути застосована модель посередництва країн - Зеленський

У перемовинах із Росією може бути застосована модель посередництва країн - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що в перемовинах з Росією може бути застосована модель посередництва країн, як під час домовленостей про «зерновий коридор».

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю Philadelphia Inquirer, відповідаючи на запитання, чи можливо, щоб Україна провела перемовини з російським диктатором Володимиром Путіним.

«Модель така була застосована перший раз на прикладі зернового коридору, коли Україна домовлялася не з блокуючою рукою Росії, а ми домовлялися з ООН і також з Туреччиною. Вони, у свою чергу, взяли на себе відповідальність з нами у тристоронній угоді, а потім угоду підписувати з російською стороною. І так воно спрацювало. Дві дзеркальні угоди, між якими є ООН і Туреччина, підпис з Україною і окремий підпис з представниками Росії. Це спрацювало. Достатньо довго працював цей зерновий коридор», - сказав Зеленський. 

За його словами, відповідна модель може бути використана під час перемовин стосовно питань територіальної цілісності, енергетики, вільного судноплавства. При цьому посередниками у таких перемовинах можуть бути не лише США і держави-партнери із Західної Європи, але також країни різних континентів, включаючи Азію, країни Тихоокеанського регіону, Африки і Латинської Америки.

За посередництва низки держав може бути підготовлений документ щодо тієї чи іншої кризи. Якщо він влаштує Україну, то далі має розглядатися країнами-посередниками з представниками Росії, зауважив він. 

«Поки що у нас є лише така модель», - наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що план закінчення війни буде готовий в цьому році.

15-16 червня на швейцарському курорті Бюргеншток відбувся перший Саміт миру. На ньому обговорювали три пункти Формули миру Володимира Зеленського – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. За підсумком саміту було підписано комюніке, яке є відкритим для приєднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-