Висунуті Угорщиною 11 умов щодо нацменшин є спробою тиску на Україну - депутатка

Висунуті Угорщиною 11 умов щодо нацменшин є спробою тиску на Україну - депутатка

Відео
Укрінформ
Українська сторона має переконати 26 країн-членів Європейського Союзу, що Угорщина зловживає своїм правом, висуваючи Україні 11 пунктів щодо посилення захисту національних меншин.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у відеоблозі міжнародного експерта Ігоря Долгова, передає Укрінформ.

Климпуш-Цинцадзе відзначила системний спротив Угорщини щодо подальшого просування України євроінтеграційним треком.

«На жаль, він має дуже мало спільного взагалі з турботою про стан, умови перебування і життя представників угорської національної меншини в Україні... Я думаю, що цей ультиматум має нуль з чимось відсотків спільного з європейськими підходами, з європейськими цінностями, з європейськими практиками. Те, що там пропонується в 11 пунктах, є намаганням тиснути на Україну», - сказала голова профільного комітету Верховної Ради.

За її словами, українська сторона і, зокрема, народні депутати намагатимуться пояснити, «що правильно і що неправильно», як ми виконали саме рекомендації Венеційської комісії щодо приведення свого законодавства про національні меншини у відповідність до практики і правил ЄС.

«І якщо там є який-небудь люфт для компромісу в якихось питаннях, що стосується вибору предметів навчання угорською мовою чи українською мовою в школах, де є такі класи, то там, я переконана, що ми знайдемо варіанти, як їх вирішити. Але інші речі, вони неприпустимі. Я думаю, що шлях буде переконати всі інші 26 країн-членів Європейського Союзу в тому, що це Угорщина зловживає своїм правом. А вона зловживає своїми багатьма правами всередині Європейського Союзу», - акцентувала народна депутатка.

Читайте також: Із суспільством треба чесно говорити про реальні терміни вступу України до ЄС - депутатка

Як повідомлялося, віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час першої міжурядової конференції щодо початку переговорів про членство України в ЄС заявила, що Україна в межах євроінтеграції виконає висунуті Угорщиною 11 пунктів, спрямованих на посилення захисту національних меншин, і що Київ та Будапешт ведуть двосторонні дискусії стосовно угорських пропозицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-