Переговори з Путіним не є шляхом до завершення війни в Україні - Сікорський

Переговори з Путіним не є шляхом до завершення війни в Україні - Сікорський

Укрінформ
Щоб завершити війну, Путіну достатньо віддати наказ власному міністру оборони, Україна ж не має такої можливості. Тож найкращим сценарієм для припинення цієї війни є не переговори з РФ, а продовження підтримки України, щоб агресор зрозумів – він не зможе перемогти.

Про це під час геополітичного діалогу під егідою видання Foreign Policy заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сценарій, якому я надаю перевагу – жодних переговорів узагалі. Путін може завершити цю війну протягом п’яти хвилин, зробивши дзвінок своєму міністру оборони, щоб той прибирався з України - і тоді війна завершиться. На жаль, Україна не має такої можливості. Але ми не маємо говорити Україні, що робити, поки вони (українці – ред.) не повернуть усі окуповані території. Тому що те, що росіяни роблять на цих окупованих територіях, ми б не стали толерувати у наших країнах», - сказав керівник зовнішньополітичного відомства Польщі.

Він нагадав, що у 2004 році Україна уклала двосторонній договір з Росією про державний кордон, підпис під яким поставив сам Путін, тож зараз він порушує власний підпис під цією угодою.

«Коли ви говорите, ми маємо вести переговори - це означає, що ми маємо дозволити Путіну нехтувати ним же укладеною угодою та повірити, що він не буде порушувати нову угоду. Як на мене, це не виглядає надійно», - додав польський урядовець.

Відповідаючи на запитання модератора про ставлення до позиції країн «Глобального півдня», деякі з яких вимагають негайного припинення вогню за рахунок поступок з боку України, він зауважив, що у світі ніколи не бракуватиме тих, хто має бажання торгувати чужими територіями.

«Індія, наприклад, має власні прикордонні суперечки з Пакистаном і Китаєм. Я не бачу, що у якійсь перспективі Індія має намір поступатися власними територіями, попри те, що там тривають певні сутички на кордонах та прояви тероризму… Україна має право на збереження міжнародно визнаних кордонів. І якщо вона дійде іншого висновку - це має бути справа України, а не наша. Саме Україна буде вирішувати, що буде кращим для неї», - наголосив Сікорський.

Він нагадав, що російська пропаганда бреше, коли говорить, що Росія не може програти у цій війні, тому що ніколи в історії не терпіла поразку. Насправді Росія терпіла поразки багато разів – під час Кримської війни, у війні з Японією, у Першій Світовій війні, під час вторгнення у Польщу у 20-х роках минулого століття, в Афганістані та у «холодній війні».

«В усіх цих випадках був один спільний елемент – за поразкою слідували реформи. Росія завжди починала реформи лише після того, як програвала війни. Тож, насправді, перемога України є чимось таким, що є добрим і для Росії», - заявив головний польський дипломат.

Він зауважив, що війна, яку Росія веде проти України, за своєю природою є колоніальною війною, яка може тривати роками, поки країна-агресор не зрозуміє, що початок її агресії проти сусіда був помилкою.

«Ймовірно, росіяни вже досягають такого пункту. Але вони все ще мають усвідомити неприйнятність ціни. Саме тому війна продовжується, вона може тривати ще кілька років. Якщо вона завершиться раніше, це буде бонус… Що швидше ми переконаємо Путіна, що він не може перемогти, то швидше ця війна завершиться», - наголосив Сікорський.

Читайте також: Усі демократичні партії Німеччини розуміють необхідність продовження підтримки України - лідер опозиції

Як повідомлялося, останнім часом активізувалися зусилля певних міжнародних політиків та експертів, які намагаються підштовхувати Україну до переговорів з Росією для завершення війни. Зокрема чергова пропозиція про «припинення вогню» з боку України прозвучала під час нещодавнього візиту до Києва прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Водночас, кремлівське керівництво єдиною умовою для такого «припинення вогню» вважає повну капітуляцію України, її відмову від української ідентичності, від власної армії, власного суверенітету, а також від європейської та євроатлантичної інтеграції.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-