Усі демократичні партії Німеччини розуміють необхідність продовження підтримки України - лідер опозиції

Усі демократичні партії Німеччини розуміють необхідність продовження підтримки України - лідер опозиції

Укрінформ
Попри розбіжності стосовно темпів і обсягів надання Україні військової допомоги урядова коаліція і демократична опозиція сходяться по принциповому питанню.

Про це заявив очільник найбільшої опозиційної фракції в Бундестазі, глава Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц на зустрічі з іноземними журналістами в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Між урядовою коаліцією і опозицією є розбіжності, але в основному ставленні є консенсус….Не повинно бути жодних сумнівів щодо того, хто цю війну розпочав, щодо того, хто її може завершити негайно, а також щодо того, що ми маємо допомагати державі, на яку напали, стільки, скільки буде потрібно», - заявив німецький політик.

Він підкреслив, що ескалацію у війні створює не Україна, не держави, які її підтримують. Її створює виключно Путін.

«Україна захищається, і я незмінно агітую за те, щоби ми підтримували всіма можливостями. Сьогодні я можу повторити свою попередню оцінку: за останні два з половиною роки ми недостатньо зробили для України. А те, що зробили, надто запізнювалось, ми повинні були діяти швидше та більше», - заявив глава консерваторів, який має шанси стати наступним канцлером.

Водночас на запитання, чи продовжать консерватори наполягати на необхідності передати Україні далекобійні ракети, чого вони постійно вимагали в Бундестазі, Мерц відповів дещо ухильно.

«Стосовно ракет, рішення має завжди ухвалюватися відповідно до поточної ситуації», - сказав депутат, але додав, що позиція його партії не зазнала змін.

Говорячи про можливість мирних переговорів, Мерц підкреслив, що рішення, яким має бути наступний крок, мають ухвалювати насамперед українці, а їхні партнери не повинні давати тут жодних порад, ба більше виставляти умови або приймати рішення замість них.

«Війна походить від Путіна. Завершення війни виключно в його руках. Він може її завершити сьогодні. Якщо Путін скаже, щоби російська зброя замовчала, війна завершиться, якщо Україна припинить вогонь, завтра не буде України», - сказав глава найбільшої опозиційної сили в парламенті ФРН.

Глава ХДС також висловив думку, що безвідносно результатів виборів у США, рішення передати подальші великі пакети допомоги Україні з Америки будуть дедалі складнішими. Тому на європейців лягає велике спільне завдання посилювати власну оборону, адже ЄС надто довго покладався на США.

Читайте також: Бербок: Допомога Україні є інвестицією в нашу безпеку

Парламентські вибори в Німеччині мають пройти восени наступного року. Правляча Соціал-демократична партія втрачає популярність, рейтинги всіх трьох партій коаліції знижуються. Натомість ХДС посилює свої позиції, їй наразі поступаються на федеральному рівні тільки праві популісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-