Кислиця висміяв Лаврова за цитування Орвелла: А ви, товаришу, що за тварина?

Кислиця висміяв Лаврова за цитування Орвелла: А ви, товаришу, що за тварина?

Укрінформ
Постпред України при ООН Сергій Кислиця різко розкритикував міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова за спробу підкріпити свій виступ у Радбезі образами з твору англійського письменника Джорджа Орвелла.

Як передає Укрінформ, про це Кислиця написав у соцмережі Х.

«За кого нас має жалюгідний Лавров, коли намагається мобілізувати Орвелла на свою підтримку? – зазначив постпред. – Можливо, він не знає, що нью-йоркські дипломати насправді читали Орвелла, а не є побічними продуктами МДІМВ (Московського державного інституту міжнародних відносин, – ред.) у Радянському Союзі, де книжки Орвелла були заборонені або піддавалися цензурі».

Лавров у вівторок на засіданні Радбезу, присвяченому багатосторонньому співробітництву, сказав таке: «У минулому столітті Джордж Орвелл у своєму оповіданні «Колгосп тварин» уже передбачив суть порядку, заснованого на правилах, де всі тварини рівні, але деякі рівніші за інших. Якщо ти виконуєш волю гегемона, тобі дозволено все. А якщо наважишся і почнеш відстоювати свої національні інтереси, то будеш оголошений ізгоєм і підданий санкціям».

Читайте також: У Держдепі пояснили, в якому статусі Лавров вестиме засідання Радбезу ООН

Як зазначив Кислиця, «прихвосні-спічрайтери» Лаврова забули йому нагадати, що письменник був критиком Сталіна й вороже ставився до сталінізму. За словами самого Орвелла, сатиричний твір «Колгосп тварин» (Animal Farm), до якого апелює Лавров, «відображає події, що передували російській революції 1917 року, а потім сталінську епоху Радянського Союзу – період, коли Росія жила під владою комуністичної ідеології Йосипа Сталіна, яку так люблять у сьогоднішній Росії-колгоспі, майже обожнюють», пояснив постпред.

Кожна тварина в «Колгоспі тварин», додав він, представляла певний клас радянського (читай, сьогоднішнього російського) суспільства: Робочий кінь Боксер – робітничий клас та ідейних стахановців; скептичний осел Веніамін – інтелігенцію, яка все розуміє, але бездіяльна; злі собаки – співробітників НКВС; безмовні вівці – маси людей; порося Квікун – підконтрольні владі ЗМІ тощо.

«На вершині піраміди – великий, досить лютий на вигляд беркширський кабан на ім'я Наполеон (алегорія Йосипа Сталіна), який поступово переписав сім заповідей анімалізму (алегоричне посилання на комунізм), головна з яких стала звучати так: «Усі тварини рівні, але деякі тварини рівніші за інших», – написав Кислиця.

Читайте також: Росія схильна чинити найогидніші злочини під час головування у Радбезі ООН - Кислиця

«Тож, а ви, товаришу Лавров, що за тварина?» – риторично запитав він.

Як повідомляв Укрінформ, Росія скликала у вівторок Радбез ООН для обговорення питань багатостороннього співробітництва, аби відвернути увагу міжнародної спільноти від кричущих порушень Москвою Статуту ООН та її зловживань у Раді Безпеки. Більш як пів сотні країн засудили дії Росії та підтримали Україну, підписавши відповідну заяву, яку зачитав Кислиця.

Лавров перебуває 16–17 липня у штаб-квартирі ООН, користуючись тим, що Росія головує цього місяця в Радбезі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-