Урсула фон дер Ляєн закликала створити Європейський оборонний союз

Урсула фон дер Ляєн закликала створити Європейський оборонний союз

Укрінформ
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголошує на необхідності формування справжнього Європейського оборонного союзу для відповідей на виклики з безпеки, що постають перед Європою після початку війни РФ проти України.

Про це вона заявила під час парламентських слухань у Європарламенті, присвячених перепризначенню її на посаду очільниці Єврокомісії на наступні 5 років, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо надати Україні все, чого вона потребує для спротиву (російській агресії) і перемоги. Це потребує від нас визначення стратегічного вибору для нашого майбутнього. Вперше за десятиліття наша свобода опинилася під загрозою. Це наша відповідальність – зробити все необхідне, щоб захистити громадян ЄС. Захист Європи є європейським обов’язком. Зараз я переконана, що прийшов час будувати справжній Європейський оборонний союз», - наголосила чинна президентка Єврокомісії.

Вона визнала, що, ймовірно, дехто з європейських політиків почувається некомфортно із ідеєю Європейського оборонного союзу, але єдине, що має бути некомфортним для європейців, - це загрози для їх власної безпеки.

«Будемо чіткими: країни-члени й надалі залишатимуть за собою відповідальність за національну безпеку та за власні армії. І НАТО буде залишатися опорою нашої колективної оборони. Але ми знаємо дуже добре, що наші витрати на оборону є надто низькими та неефективними. Наші закордонні витрати є надто високими. Ми маємо, таким чином, створити єдиний ринок для оборони», - зазначила фон дер Ляєн.

За її словами, Європа має більше інвестувати у власну оборону та у сучасні оборонні спроможності, як це було визначено у Версальській декларації Європейської ради у 2022 році.

Читайте також: Голова уряду Італії розкритикувала розподіл найвищих посад у ЄС

«Ми маємо інвестувати більше. Ми маємо інвестувати разом. І ми маємо визначити спільні європейські проєкти. Наприклад, (створення) широкої системи протиповітряної оборони – Європейський протиповітряний щит, - не лише для того, щоб захистити наш повітряний простір, але також як символ потужної єдності Європи у справах оборони», - додала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, сьогодні, 18 липня, депутати Європейського парламенту голосуватимуть щодо кандидатури Урсули фон дер Ляєн на посаду президента Єврокомісії на наступний термін з 2024 по 2029 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-