Європейська рада погодила призначення керівників ключових інституцій ЄС

Європейська рада погодила призначення керівників ключових інституцій ЄС

Укрінформ
Європейська рада сьогодні вночі погодила кандидатури до призначення на керівні посади у ключових інституціях ЄС.

Про це під час пресконференції за підсумками першого дня роботи саміту ЄР повідомив її президент Шарль Мішель, передає Укрінформ.

«Завдання виконано. Європейська рада мала розглянути важливу тему сьогодні, і ми це зробили.  Для мене велика честь оголосити результати рішення Європейської ради, що були прийняті сьогодні вночі.  Із задоволенням повідомляю, що на наступний інституційний цикл  Антоніу Кошта обраний президентом Європейської ради,  Урсула фон дер Ляєн  є кандидатом до призначення на посаду керівниці Європейської комісії на наступний інституційний цикл,  а Кая Каллас запропонована на посаду Високого представника ЄС», - сказав Шарль Мішель.

Урсула фон дер Ляєн висловила вдячність лідерам країн ЄС за підтримку її номінації до призначення на новий термін на посаду президента Єврокомісії.

«Це буде другий мій термін на посаді президента Європейської комісії. Я дуже вдячна та захоплена розділити цей дуже особливий момент з Антоніу Коштою, наступним президентом Європейської ради, і з моєю дорогою подругою Каєю Каллас, яка представлена на посаду високого представника ЄС/віцепрезидента в наступному складі Єврокомісії. Для мене це означає, що я буду прагнути отримати рішення Європейського парламенту щодо мого призначення, після представлення моїх політичних орієнтирів на наступні п'ять років. Тож ми маємо зробити ще один крок вперед», - сказала фон дер Ляєн.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн збереже посаду президента Єврокомісії - ЗМІ

Своєю чергою, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що вважає великою честю представлення її кандидатури до призначення на посаду високого представника ЄС.

«Це величезна відповідальність у часи геополітичної напруги. Ми маємо війну в Європі, зростаючу глобальну нестабільність, що є головними викликами для європейської зовнішньої політики. Моя мета – працювати заради європейської єдності, захищати європейські цінності й інтереси у цьому складному геополітичному контексті, та будувати глобальне партнерство, що є дуже важливим», - наголосила глава уряду Естонії.

Вона зауважила, що має намір тісно співпрацювати із країнами-членами та євроінституціями. Наступним кроком у цьому призначенні будуть слухання в Європейському парламенті та спілкування з депутатами, щоб отримати їхню підтримку.

«Я дуже рада, що буду працювати разом з Урсулою фон дер Ляєн і Антоніу Коштою. Переконана, що разом ми складемо добру команду, щоб досягти визначених цілей для Європейського Союзу. Це висока честь не лише для мене, а й для Естонії, невеликої країни. Вона цього року відзначає вже 20 років в Європейському Союзі, і це дуже символічний ювілей», - додала Каллас.

Читайте також: Каллас: У Європі гаряча війна, а витрати НАТО - менші, ніж під час холодної

Колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, кандидатуру якого глави держав та урядів ЄС погодили до призначення на посаду президента Європейської ради, заявив. що його головним завданням на цій посаді буде збереження європейської єдності та досягнення цілей визначеного Стратегічного порядку денного.

«Хочу подякувати Європейській раді за довіру. Для мене велика честь невдовзі стати членом цієї команди. Вони (Урсула фон дер Ляєн і Кая Каллас) є видатними європейками, і я впевнений, що наша співпраця буде дуже успішною, слугуватиме Європі та європейцям. Європа і світ постають перед величезними викликами, і ЄС вже демонстрував свою стійкість у минулому. Побудова єдності між країнами-членами буде моїм голосним пріоритетом, коли я обійму цю посаду у грудні, із фокусом зусиль на реалізації Стратегічного порядку денного ЄС», - сказав Кошта.

Читайте також: Генсеком Ради Європи обрали Алена Берсе

Як повідомлялося, у четвер, у перший день роботи дводенного саміту, Європейська рада розглянула продовження військової, фінансової, економічної й політичної підтримки України та обговорила це питання з Володимиром Зеленським. Другий блок тем стосувався вирішення інституційних питань, зокрема, визначення Стратегічного порядку денного ЄС на наступні п’ять років та номінація на ключові керівні посади в ЄС осіб, які будуть здатними виконати завдання стратегічного розвитку Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-