Каллас: У Європі гаряча війна, а витрати НАТО - менші, ніж під час холодної

Каллас: У Європі гаряча війна, а витрати НАТО - менші, ніж під час холодної

Укрінформ
Союзники по НАТО все ще інвестують в оборону недостатньо, і треба збільшити рівень оборонних витрат до щонайменше 2,5% від ВВП.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас під час спільної пресконференції з генсеком НАТО у четвер у Брюсселі.

"У нас є зобов'язання щодо інвестицій в оборону на рівні 2%, і 23 члени Альянсу виконують це зобов'язання щодо оборонних інвестицій. Звичайно, ми бачимо, що реальність у сфері безпеки інша. Ми повинні витрачати більше. І ми хотіли б, щоб ці витрати становили, або щоб ця мета була принаймні 2,5%, тому що в 1988 році всі члени Альянсу витрачали більше 2%, а деякі навіть 6% на оборону, оскільки загроза була реальною. Була холодна війна. Зараз ми маємо гарячу війну в Європі, і ми витрачаємо недостатньо", - сказала Каллас.

Водночас вона відзначила той позитивний факт, що ці оборонні витрати у Європі зростають. "Вчора я була у Люксембурзі, і навіть вони збільшують свої витрати на оборону, хоча мають набагато кращих сусідів, ніж ми", - додала Каллас.

За її словами, сьогодні також потрібно говорити не про національну оборону, а про "регіональну оборону, яка є обороною Європи" – "а це означає, що ваші внески, інвестиції в оборону призначені для всього регіону".

Читайте також: Щороку 0,25% ВВП на допомогу Україні: що передбачає безпекова угода з Литвою

Зі свого боку, генсек НАТО Єнс Столтенберг відзначив приклад Естонії, яка інвестує понад 3% ВВП в оборону та надає безпрецедентну підтримку Україні. "Естонія робить свій внесок у нашу спільну безпеку, у нашу колективну оборону в багато різних способів. І тому Естонія є дуже цінним членом НАТО", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Північноатлантичний Альянс перед Вашингтонським самітом оприлюднив чергове зведення щодо оборонних витрат, за яким сукупний оборонний бюджет усіх країн Альянсу за поточними цінами сягне майже $1,5 трильйона у 2024 році.

Фото: Stenbocki maja/EL-i Nõukogu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-