Візит Зеленського до Британії: військова допомога, політична згуртованість і гроші

Візит Зеленського до Британії: військова допомога, політична згуртованість і гроші

Укрінформ
Новий британський премʼєр пообіцяв подвоєння зусиль у підтримці України та лідерство у забезпеченні її шляху до НАТО

Перший. Саме це слово найкраще описує візит Президента Володимира Зеленського до Великої Британії. Перший офіційний візитер новообраного премʼєр-міністра Кіра Стармера, перша участь іноземного лідера у засіданні уряду Сполученого Королівства у цьому сторіччі, перший візит, організований новопризначеним послом Валерієм Залужним. Хоча Зеленський вже відвідував Лондон минулого року, нинішня його подорож матиме більш далекосяжні наслідки.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

ЧОМУ ЗАРАЗ

До Великої Британії Володимир Зеленський вирішив саме цього тижня, оскільки 18 липня у містечку Вудсток поблизу Лондона проходив черговий саміт Європейської політичної спільноти. До складу цієї платформи, створеної у 2022-му році для обговорення майбутнього Європи, входять усі 27 держав ЄС, а також ще 20 інших європейських країн. Ще до початку саміту держава-господар Велика Британія заявила, що основною темою стане саме консолідація міжнародної підтримки довкола України, тож виголошення вступного слова главою Української держави було очікуваним.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

У своєму виступі Володимир Зеленський закликав європейських союзників України зняти обмеження на використання наданої ними зброї для ударів по цілях у глибині території Росії. “Це дасть змогу не лише знищити ці цілі, а й ослабить спроможність Росії продовжувати війну”, – наголосив Президент. Особливу увагу глава держави приділив важливості знищення російських військових летовищ. “Чим менше ми матимемо обмежень на ефективне використання зброї, тим сильніше Росія прагнутиме миру. Військові аеродроми, з яких підіймаються у небо російські літаки й обстрілюють наші міста, точки запуску російських ракет мають бути знищені”, – зазначив Зеленський.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Хоча сам виступ був переконливий, впевненості у тому, що слухачі дослухалися до нього немає. Незабаром після завершення саміту канцлер Німеччини Олаф Шольц й новий міністр оборони Великої Британії Джон Гіллі вчергове повторили, що не готові дати Україні повну свободу воєнних дій.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

КОРОЛІВСЬКА АУДІЄНЦІЯ

Після участі у саміті, Володимир Зеленський вирушив на аудієнцію до короля Чарльза ІІІ, під час якої подякував британському народу за непохитну підтримку України у відбитті російської агресії, а також за теплий прийом, наданий українським біженцям. Хоча британський монарх виконує переважно церемоніальну функцію, його публічна підтримка все ж дає будь-якому лідеру значний кредит довіри.

Прикметно, що за день до зустрічі із Зеленським Чарльз ІІІ виголосив так звану “тронну промову”, у якій виклав пріоритети діяльності нового уряду Британії. Цю промову для монарха готує кожен новообраний премʼєр-міністр. “Мій уряд продовжить надавати повну підтримку Україні та її народу, а також прагнутиме відігравати провідну роль у забезпеченні чіткого шляху України до членства у НАТО”, – йшлося у промові.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

ПЕРЕМОЖНЕ ПАРТНЕРСТВО

Обіцянку непохитно підтримувати Україну протягом усього необхідного часу висловив й особисто новообраний премʼєр-міністр Великої Британії Кір Стармер, який прийняв Зеленського у своїй резиденції в Лондоні. Для Стармера, який лише минулого тижня пристав до виконання обовʼязків глави британського уряду, це стала перша зустріч із іноземним лідером на Даунінг стріт. Аби ще більше наголосити на своїй прихильності Україні, британська сторона пішла на незвичний крок й запросила Зеленського особисто долучитися до позачергового засідання уряду. Востаннє такої честь був удостоєний президент США Білл Клінтон у далекому 1997-му році.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Хоча Британія вже й так є одним із лідерів у допомозі Україні, Стармер пообіцяв надалі “подвоїти зусилля”. Глава української держави поінформував членів британського уряду про ситуацію на полі бою й наголосив, що “Лондон має владу ухвалювати рішення, що спрямують війну до завершення”. Президент закликав Велику Британію “позбавити Путіна грошей й спроможності виготовляти зброю”. “Він повинен поплатитися втратами й поразкою за свою зневагу до людського життя”, – наголосив Зеленський.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

БАГАТОСТОРОННЯ ПІДТРИМКА

Українська делегація ефективно використала присутність у Британії очільників багатьох європейських держав. На полях саміту Європейської політичної спільноти Зеленський зустрівся із очільниками Данії, Іспанії та Сербії, а також підписав безпекові угоди зі Словенією та Чехією.

Окрім цього, глава держави особисто поспілкувався із керівниками провідних британських оборонних компаній, запросивши їх до співпраці із українськими підприємствами військово-оборонної сфери. “Ці зустрічі й підписані угоди є чітким сигналом того, що Україна не залишається наодинці у своїй боротьбі. Ми відчуваємо підтримку і солідарність наших міжнародних партнерів, які розуміють важливість стабільної та безпечної України для всього світу”, – заявив міністр оборони Рустем Умєров, який супроводжував Володимира Зеленського у Великій Британії.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Разом зі своїм британським колегою Джоном Гілі, Умєров у Лондоні підписав міжурядову Угоду щодо офіційної кредитної підтримки в розвитку українських оборонних спроможностей. Це має суттєво полегшити створення нових українсько-британських проєктів у сфері оборони, надаючи Україні важливий фінансовий ресурс. “Угода передбачає, що британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів. Ця сума неостаточна й може бути збільшена в майбутньому”, – уточнили в Офісі Президента України.

ІСТОРИЧНА СПАДЩИНА ЧЕРЧИЛЛЯ

Саміт Європейської політичної спільноти, з якого почався візит Зеленського до Британії, проходив у Бленгеймському палаці. Саме тут у 1874-му році народився чи не найбільш упізнаваний британець – сер Вінстон Черчилль. У своєму виступі на саміті Володимир Зеленський закликав сучасних британців брати приклад саме із цього державного діяча, який привів Британію до перемоги у Другій світовій війні. Президент України нагадав присутнім про значний внесок Черчилля у збереження загальноєвропейських цінностей. “Але чи залишиться Європа континентом, який не здасться тиранам? Чи буде Європа континентом вільних націй і спільнот, які не бояться боротися? Ми всі бачимо наскільки хоробрість попередніх поколінь допомагає нам”, – зауважив він. Зеленський закликав усіх європейців до тісної співпраці заради збереження миру: "Ми мусимо бути разом. Це означатиме, що Путін схибив й не зміг розколоти Європу”.

Підбиваючи підсумок, на тлі передвиборчої невизначеності у США, а також подальшого зближення Росії, Ірану та КНДР, британський візит Зеленського підтвердив незмінність проукраїнської позиції Великої Британії та готовність наших партнерів й надалі підтримувати Україну в її боротьбі. Сполучене Королівство вже неодноразово демонструвало лідерство у згуртуванні союзників України й не має наміру відмовлятися від цієї ролі, попри зміну влади.

Максим Наливайко

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-